Čo pre mňa znamená mier (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 22.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 266 slov
Počet zobrazení: 810
Tlačení: 95
Uložení: 100

Čo pre mňa znamená mier (Úvaha)

Výrok: „Mier na celom svete alebo pre celý svet“ sa nám zdá ako nejaká fráza. Ako keď sa len niečo hovorí, no nemyslíme to vážne. Popritom v krajinách, v ktorých sa bojuje, by ľudia dali všetko za to, aby tam bol mier, aby mohli ráno vstať, v kľude sa naraňajkovať, ísť do práce alebo ísť do škôl. Prísť domov, popremýšľať, čo sa bude variť, ako sa hrať s deťmi alebo ako im pomôcť s úlohami, ako prežiť zbytok dňa.

A nemuseli rozmýšľať, či ich alebo niekoho z ich blízkych, známych alebo susedov nezabije nejaká guľka, granát alebo bomba. Každý človek na svete by mal mať právo na mier. Na mier, keď z dôvodu zranenia v boji má človek odtrhnutú ruku alebo nohu, keď príde o najdrahšieho človeka, o svoj dom alebo o všetko, čo za celý svoj život nadobudol. Veľa vojen sa rozpútalo len kvôli hraniciam územia, kvôli náboženstvu, kvôli vlastníctvu územia. Veľa detí prišlo o svojich rodičov, starých rodičov, súrodencov – hovorí sa im vojnové siroty.

Sú to deti, ktoré v tom lepšom prípade skončia v detských domovoch alebo sú len tak odkázané samé na seba, lebo im na svete nikto nezostal. V krajinách, kde zúri vojna, nie je čo jesť, je tam chudoba, pretože na poliach, na ktorých by v čase mieru bolo zasadené obilie, kukurica, repka a iné poľnohospodárske plodiny, je všetko zničené a rozbité od granátov, bômb, od áut a tankov, ktoré tade chodia. Preto my, čo žijeme v štátoch, kde nie je vojna, by sme si mali vážiť to, čo máme a to je MIER.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu