Efektívne využitie voľného času počas pandémie Covid-19 (Úvahy)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: petka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 22.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 186 slov
Počet zobrazení: 738
Tlačení: 62
Uložení: 71

Efektívne využitie voľného času počas pandémie Covid-19 (Úvahy) 

Efektívne využitie voľného času počas pandémie Covid-19 (Úvaha) č. 1

Už pár mesiacov ochorenie Covid-19 okupuje náš svet. Školy sú pozatvárané, pohyb obmedzený, veľa ľudí ostáva doma so svojimi deťmi alebo sú v domácej karanténe a počas tejto situácie prichádza otázka: Čo s toľkým voľným časom? Samozrejme je mnoho možností ako ho využiť, no využívame ho efektívne?

V tejto dobe má mnoho ľudí veľa voľného času, ktorý vypĺňajú rôznymi aktivitami, či už upratovaním, učením sa nových zručností, no takisto aj surfovaním na internete. Samozrejme to nie vždy znamená len zbytočne premrhaný čas, ale bohužiaľ to tak funguje vo väčšine prípadov. Veď kto by si nepozrel video s tým zlatým mačiatkom, ktoré sa práve zaseklo v žalúziách?! Tu prichádza odpoveď na moju počiatočnú otázku, či tento voľný čas využívame efektívne – nie. Avšak nie u každého to tak je. Sú medzi nami ľudia, ktorí sa tomuto snažia, čo najviac predísť a tiež nás inšpirujú k robeniu zmysluplných činností. Mňa každým dňom inšpiruje moja priateľka, ktorá každý deň žije život na 200%, netrávi čas nezmyselným prehliadaním videí na internete a už vôbec neleží na gauči pozerajúc na filmy. Zobrala som si od nej príklad a v druhej vlne tejto pandémie už viem základy španielčiny a venujem sa aj nemčine. Máme toľko možností ako tento čas využiť efektívne, stačí len nájsť to svoje. Z môjho pohľadu sa veľmi zabúda na (už nie až tak) zaužívané činnosti ako rozhovor s ľuďmi okolo nás, rozvíjanie vzťahov – rodinných ale i partnerských, čítanie kníh. Aj také háčkovanie má svoje kúzlo. Je toľko času na celkový osobnostný rozvoj, tak prečo s ním tak mrháme?! Internet nám ponúka nekonečné množstvo tipov ako predísť prokrastinácii a využiť čas zmysluplne. Myslím si, že nikomu by neuškodilo naučiť sa niečo nové, môže to byť nový jazyk, šitie, komunikačné schopnosti, ako zvládať rôzne situácie, tiež to môžu byť rôzne online kurzy, ktorých je na internete naozaj mnoho. Samozrejme, náš voľný čas môžeme využiť aj na športy alebo iné pohybové aktivity, konečne môžeme vyraziť do prírody a zistiť aké krásne miesta nás obklopujú, ktoré sme si doposiaľ nevšimli.

Myslím si, že sa otázka „ čo s toľkým voľným časom?“ spája s veľmi veľa dobrými inšpiráciami a tipmi, pri ktorých dokážete povzbudiť svoje schopnosti, sny a ciele, ktoré chcete dosiahnuť. Nepremrhajme tento voľný čas prokrastináciou a robme niečo zmysluplné, efektívne, niečo pre nás, pre okolie a pre našich najbližších.

Efektívne využitie voľného času počas pandémie Covid-19 (Úvaha) č. 2

Zobúdzam sa. Každé ráno sa zobúdzam s myšlienkou, že svet okolo nás je iný, ako bol doteraz. Čierny, smutný a pochmúrny bez smiechu a radostných výkrikov detí. Svet sa zabalil do temnej hrubej deky. Nezúfajme a neurobme to isté, čo urobil svet. Som presvedčená, že práve pre nás sa začína čas plný zábavy, rozdávania lásky a rozvíjanie seba samých.

Prečo sa uzatvárať do seba, keď máme plný zoznam vecí, ktoré by sme chceli vždy stihnúť, no boli sme zaneprázdnení? Ja verím, že práve teraz je na to tá najlepšia chvíľa. Keď sa nad tým lepšie zamyslím, zisťujem, že aj moje myšlienky boli pochmúrne a odhodlanosť niečo robiť bola na bode mrazu alebo tesne pod ním. Po pár nudných dňoch som ale prišla na to, že využiť voľný čas neznamená len vykonávať šport či aktivitu. Pre mňa je to najmä o ľuďoch, ktorí sú mi najbližšie k srdcu, teda o mojej rodine. Nikdy sme na seba nemali dostatok času a spoločný oddych bol pre nás nedosiahnuteľný cieľ. Každý jeden z nás mal príliš veľa práce a na „rodinkárčenie“ neostávala ani minútka. Teplý čaj, koláče od maminky a spoločný film mi tieto stratené chvíle skvelo vynahradili. Nie každý má možnosť byť počas týchto ťažkých chvíľ s rodinou, ale to neznamená, že voľný čas nemôže využiť kreatívne a s rozumom. Prikláňam sa k názoru, ktorý hovorí o tom, že pohyb je to najlepšie pre telo. Či už je to beh, cvičenie, jóga alebo iná forma pohybu, telo sa nám poďakuje a odvďačí v budúcnosti. Čítanie kníh, časopisov, magazínov alebo článkov je taktiež efektívne využitie v mnohým smeroch. Pre mňa osobne je práve táto forma relaxu správne využitie voľného času. Vypnem myseľ a všetky moje myšlienky vyprchajú. Mnohých z nás neobišla ani škola a školské povinnosti. Ľudia sa pri škole online formou delia na dve skupiny. Prvá je tá, ktorá je veľmi šťastná, že nemusí sedieť v starých a nepohodlných školských laviciach a užíva si vyučovanie z pokoja domova či dokonca postele. A tá druhá, je presný opak, radšej by sa učili v škole a mali priamu interakciu s učiteľmi. Sem osobne sa radím aj ja. Podľa môjho názoru je dôležité byť v škole a komunikovať s učiteľmi priamo, lepšie zachytíme poznatky z vyučovacej hodiny. A samozrejme, že aj moju pozornosť počas online výučby ovplyvňuje mnoho faktorov, ako je teplá mäkká posteľ či dokonca spánok. Pevne verím, že sa postupne tento chaos začne vracať do normálu.

Prišla som ale na jednu veľmi dôležitú a podstatnú vec. Všetko zlé, je na niečo dobré. Predsa len, život nám hádže pod nohy prekážky, ktoré dokážeme preskočiť a prekonať. Ľudia sa potrebovali zastaviť, utriediť si myšlienky, pripraviť sa na lepší a spokojnejší život a utriediť si priority. A taktiež aj ja, pretože tento voľný čas mi ukázal, že je dôležité sa zastaviť a nadýchnuť. Nielen teraz, ale aj v budúcnosti a v ťažkých chvíľach využime náš voľný čas efektívne, aby sme boli lepšími ľuďmi, šírili dobrú energiu a usmievali sa žiarivejšie ako doteraz. Toto sú pre ľudí dôležité veci, no pre mňa to bude od tohto momentu priorita.

Efektívne využitie voľného času počas pandémie Covid-19 (Úvaha) č. 3

Pandémia koronavírusu nečakane zasiahla naše životy, čo nás prinútilo prispôsobiť svoje denné zvyky a režim novým pravidlám. Spolu s vírusom prišlo takmer nekonečné množstvo voľného času a zároveň obmedzení, ktoré výrazne znižujú možnosti jeho efektívneho využitia. Čo s toľkým časom? Ako ho využiť tak, aby nás neudusila nuda? Nie som jediná, ktorá si kladie tieto zásadné otázky. „Ako málo sa dá urobiť, keď našu dušu ovládne strach.“ (Nightingale) Citát, ktorý má v tejto situácii veľkú výpovednú hodnotu. Všetci máme strach, ale s touto situáciou sa musíme popasovať a k tomu nám dopomôže jedine rozvážna myseľ. Občas som si pri rannej ceste do školy povzdychla pri myšlienke, že nemám dostatok času, aby som mohla rozvíjať svoje osobné záujmy. Podľa mňa nám denný režim, najmä v tejto uponáhľanej dobe, ktorú žijeme nedáva dostatočný priestor na sebarealizáciu, oddych, či zábavu. Občas mám pocit, že sa stávame robotmi, ktorí idú denne v zabehnutej koľaji. Práve pandémia koronavírusu a následná karanténa ľudí dostáva do nepoznanej situácie, s ktorou je možné vysporiadať sa rôznymi spôsobmi. Voľný čas možno využívať pasívne a nerobiť žiadne aktivity podnecujúce človeka k rozvoju, vzdelávaniu sa, či celkovému skvalitňovaniu svojej osobnosti. Chápem, veď kto by si nechcel občas len tak poleňošiť? Ale tento spôsob za efektívny nepovažujem. V tomto prípade človek môže upadnúť do stavov melanchólie, či depresie. Žiadne stretávanie s priateľmi a nedostatok socializácie vnímam ako najväčšie negatívum tohto problému. Koho by netrápila a nebolela osamelosť? Online svet a sociálne siete poskytujú jediné útočisko a možnosť spojenia sa s ostatnými ľuďmi. Myslím si, že čas počas karantény je možné využiť spôsobmi, ktoré nám budú prínosom a obohatením. Pre mňa je efektívnym využitím voľného času niečím, čo napĺňa a živí moju dušu. Dočítanie rozčítaných kníh a dopozeranie filmov, ktoré som vždy túžila vidieť, ma robí šťastnou a v mojich očiach sa objavia iskričky. Najviac si však užívam, že mám viac priestoru na komunikáciu s rodičmi a rozvíjanie nášho vzťahu. Rodina je poklad, ktorý chátra kvôli nedostatku našej pozornosti. Karanténa je príležitosťou na zmenu. Využiješ ju ? Vzdelávanie nemusí byť ohrozené. Účasť na online hodinách je síce všelijaká, no tento spôsob výučby mi vyhovuje. Zobudiť sa pár minút pred hodinou a možnosť odbiehať si pre čaj je nenahraditeľná pre mnohých študentov. V tomto čase však škola nie je jedinou možnosťou rozvíjania sa a naberania nových poznatkov. Stránky ponúkajú zaujímavé kurzy online a kto má skutočný záujem, môže sa pripojiť. Aplikácie umožňujúce učiť sa nové jazyky spájajú vzdelávanie a zábavu. Chceli ste rozvíjať nejakú zručnosť, či sa venovať

záľube? Neexistuje lepšia príležitosť pustiť sa do toho, než v karanténe. Upratať si nie len okolo seba, ale aj zmätok vo svojej mysli sú ďalšími spôsobmi využitia času a priblíženiu sa

k spokojnosti. Takých pár minút meditácie, či osamelého rozjímania vedia byť tiež veľkým prínosom, aj keď sa na prvý pohľad javia ako ničnerobenie. Možností je skutočne veľa, závisí však od každého jednotlivca a jeho motivácie, či si zvolí cestu úpadku, alebo rozvoja. Sama občas bojujem s tým, aby moje trávenie voľného času nebolo len prázdnym sledovaním preskakujúcich minút na mobile a kontrolovaním sociálnych sietí. Pre každého z nás je to nová a nepoznaná situácia, v ktorej sa snažíme žiť. Riešením je motivovať sa navzájom a podporovať sa. Súdržnosť nemôže byť nikdy na škodu. Ak máme vo svojom okolí niekoho, kto sa utápa v strachu a to mu znemožňuje využiť svoj voľný čas podnetnými spôsobmi, môžeme mu podať pomocnú ruku a dať mu pár nápadov. Verím, že čoskoro sa vrátime do našich každodenných rutín a možno sa úprimne pousmejeme, že nám to už aj celkom chýbalo.

Efektívne využitie voľného času počas pandémie Covid-19 (Úvaha) č. 4

V období pandémie Covid-19 sa pre mnohých ľudí zmenilo veľa vecí. Niekto stratil prácu, alebo sa práca na pracovisku zmenila na prácu z domu. Iný nemôže plnohodnotne vykonávať svoje záľuby a tiež častokrát nemôžeme tráviť čas so svojimi blízkymi a kamarátmi. Je však len na nás, ako využijeme čas, ktorý nám pandémia priniesla. Keď ho nevyužijeme a budeme len nečinne stagnovať na jednom mieste, nič nám to neprinesie. Tento čas, ktorý sme získali, nám dáva príležitosť posunúť sa niekam ďalej, hoci to na prvý pohľad tak nevyzerá. Je potrebné začať od seba, prestať sa vyhovárať, treba začať konať. Nie nadarmo sa hovorí:

„Komu sa nelení, tomu sa zelení.“ No nie je to pravda?

Mám rada toto porekadlo a snažím sa ho pridŕžať. Keď máme takúto situáciu, síce sme ju nechceli, treba to brať ako príležitosť zlepšiť sa, skúsiť niečo nové, naučiť sa nové veci alebo spraviť dlho odkladané veci. Teraz je tá správna chvíľa a je potrebné využiť ju čo najefektívnejšie. Podľa môjho názoru sú niekedy sociálne siete aj užitočné, ale je nezmyselné tráviť na nich dlhé hodiny. Môžu byť prostriedok inšpirácie a motivácie, treba si však vyberať taký obsah, ktorý nám pomôže pre seba alebo pre okolie naozaj niečo urobiť. Myslím si, že aj v karanténe sa dajú splniť sny a ciele, hoci možno nie tak ako sme si to predstavovali. Ten, kto chcel začať cvičiť, naučiť sa variť, piecť, šiť, hrať na hudobný nástoj, prečítať si knihu alebo dlho odkladal dôkladné upratanie príbytku má výbornú šancu začať práve teraz a pokračovať aj po tomto období. Možno je dobré riadiť sa aj príslovím : „ Čo sa za mladi naučíš, v starobe akoby si našiel.“ Je však nutné začať. Existuje predsa aj veľa online kurzov, ktoré sú tiež prínosom. Naučiť sa zručnostiam určite nie je na škodu, veď remeslo má zlaté dno. Netreba však zabúdať aj na rodinu a kamarátov, hoci nemôžeme byť vždy v priamom kontakte. Zavolajme ľuďom, na ktorých nám záleží a zaujímajme sa o nich, ocenia to, je to predsa dôležité. Toto je tiež efektívne využívanie času. Navštíviť prírodu a trochu sa prejsť je prínosom pre zdravie duševné aj fyzické a môže to byť prínos aj pre planétu, keď ju trochu odľahčíme pozbieraním odpadkov. Ešte nikomu predsa neublížilo zdvihnúť odpad zo zeme. Podľa mňa sa musíme zaujímať aj o svet okolo seba. O to, aký dopad má naše správanie na planétu a životné prostredie, pretože je to dôležité. Veď častokrát teraz vidíme aj v médiách ako planéte prospieva úbytok cestovného ruchu, vidíme, že ľudia sa často snažia žiť viac ekologicky, vidíme, že veľa potravín sa len tak vyhadzuje a veľa ľudí hladuje. Teraz je čas zamyslieť sa aj nad týmto problémom a prehodnotiť možno aj spôsob života. Efektívne bude aj keď si pozrieme rôzne dokumenty, čo nám doplnia vedomosti o problematike klímy, životného prostredia, planéty.

Keď si teraz osvojíme aspoň jeden dobrý návyk, aj to bude prínos. Ja si uvedomujem, že využiť voľný čas najlepšie ako viem je veľmi dôležité pre mňa a možno v konečnom dôsledku aj pre moje okolie. Preto sa snažím obmedziť čas na sociálnych sieťach pri nepodstatných a zbytočných veciach, čo mi nič nedajú a sústredím sa na môj progres. Začala som sa učiť hrať na gitare, varím a pečiem. Tieto činnosti ma veľmi bavia a teším sa z nich, tiež sa snažím čo najviac venovať rodine, a keď je to možné aj kamarátom.

Mne osobne tento čas veľa priniesol a vidím, že aj niektorým ľudom okolo mňa, preto viem, že tento čas sa dá naozaj využívať plnohodnotne a efektívne. Máte to tak aj vy?

Efektívne využitie voľného času počas pandémie Covid-19 (Úvaha) č. 5

Dá sa vôbec v karanténe využiť svoj voľný čas efektívne? Nemotivovaný človek by povedal nie. Je to len strata času a preleží celé dni pred televízorom alebo počítačom. Naopak človek, ktorý je motivovaný niečo pre seba urobiť začne rozmýšľať, ako by mohol voľný čas využiť a začať sa venovať sebe. V tomto prípade by som povedala, že platí príslovie „všetko zlé je na niečo dobré.“

Z môjho pohľadu je toto vhodná príležitosť na sebarozvoj. Niekto sa chcel vždy naučiť hrať na hudobný nástroj, niekto zasa získavať vedomosti z určitého odboru, ale popri všetkých každodenných aktivitách nemal na to čas. V dnešnej dobe máme obrovské šťastie, že máme vymoženosť akou je internet. Na ňom sa dá nájsť naozaj všetko. Môžeme si stiahnuť knihu pre samoukov, alebo sa pripájať na online hodiny s odborníkmi. Takto sa niekomu môže splniť sen a naučí sa hrať na gitaru. Iný zase takým spôsobom absolvuje kurz varenia a o pár rokov sa z neho stane šéfkuchár. Online sa dokonca dajú absolvovať aj vysokoškolské prednášky z iných krajín. Je skvelé, že môžeme študovať popri našom odbore aj nejaký úplne iný, alebo si rozšíriť poznatky z toho nášho. A ako využívam svoj voľný čas ja? Popri dištančnom vyučovaní mám aj ja veľa voľného času, ktorý ale nie vždy využívam efektívne. Niektoré moje dni sú úplne preflákané. Spravím si iba to, čo musím a ostatné veci odložím na ďalší deň. Vtedy ležím celý čas v posteli a pozerám filmy alebo seriály. Keď si spätne predstavím, koľko bolo tých dní, tak pravdupovediac, nie je mi zo seba celkom najlepšie. Ale samozrejme sú aj také, kedy sa od rána snažím niečo robiť. Či už to je upratovanie, varenie, pečenie alebo sebavzdelávanie. Ja som si dala záväzok, naučiť sa variť. Mojou učiteľkou je mamina, a preto s ňou trávim voľné chvíle v kuchyni. Snažím sa každý večer cvičiť na jumping trampolíne, kde si zlepšujem kondičku a postavu. Počas pandémie je dôležité udržiavať svoj zdravotný stav. Ale ako? Podľa mňa je najlepšia prechádzka v prírode, ktorá nám vyčistí telo i myseľ. Aspoň raz do týždňa idem na dlhšiu prechádzku so starými rodičmi. Nielen, že prídem na iné myšlienky, ale aj trávim čas s rodinou. Myseľ si „čistím“ aj každodennou jogou, ktorou začínam svoj deň. Všetko má svoje plusy aj mínusy. Počuli ste o ponorkovej chorobe? Ja som jej spočiatku neverila, ale po dvoch týždňoch doma som zistila na vlastnej koži, o čom je. Celé dni strávené iba doma medzi štyrmi stenami bez kontaktu s ľuďmi, ktorých denne stretáte v škole alebo v práci. Ak si začnete v domácnosti liezť na nervy a chytať „ponorku“, odporúčam každému členovi samostatnú prechádzku. Je veľmi

dôležité striedať doma pracovné miesta, lebo aj zmena priestoru dokáže urobiť zázraky.

Nepozeráte sa stále na rovnaké miesto a pomáha to pri kreativite.

Podľa mňa sa v karanténe určite dá využiť čas efektívne. Neexistuje však návod na využitie voľných chvíľ. Každý si sám musí nájsť aktivitu, ktorá ho bude baviť a musí mať svoj cieľ. Ja by som každému odporučila nestrácať nádej a tešiť sa na to, kedy budeme opäť môcť fungovať ako pred pandémiou Covid-19.

Efektívne využitie voľného času počas pandémie Covid-19 (Úvaha) č. 6

Voľný čas. Momentálne niečo, čoho máme zrazu aj na rozdávanie a nevieme čo s ním. Prišlo to tak náhle zo dňa na deň. Ešte pred mesiacom sme sedeli v škole a skoro všetko bolo tak, ako pred pandémiou. Dúfali sme, že to tak zostane, no prišlo to znova. Jeden deň sme išli do školy a na druhý sme zostali zatvorení doma. Tak prišlo k tomu, že voľného času máme aj na rozdávanie. Ale prečo tento čas nejako rozumne nevyužit? A ako by sa dal efektívne využiť?

Myslím, že každý by na tieto otázky našiel vlastnú odpoveď. Pre každého je efektívne využitie voľného niečo iné. Veľa ľudí by podľa mňa povedalo, že majú konečne čas robiť to, čo ich baví, že majú čas venovať sa svojim záľubám, svojej rodine. Moja odpoveď by asi znela rovnako. No tu si kladiem ďalšiu otázku. Naozaj tak trávim svoj čas? Využívam ho venovaním sa svojim záľubám, svojej rodine? Asi ani nie. Podľa mňa by to takto skončilo pri väčšine ľudí. Vedeli by odpovedať na otázku, ako efektívne využiť voľný čas, ale pri otázke či ho tak naozaj využívajú by odpovedali nie. Keď sme ten čas nemali, sťažovali sme sa, že nič nestíhame a teraz, keď ho máme, nič s ním nerobíme. Pritom je toľko možností ako využiť čas efektívne, toľko aktivít, záľub, ktoré sa dajú robiť. Môžeme sa naučiť niečo nové. Napríklad sa môžme naučiť štrikovať a ak by sme sa tomu venovali naplno, možno by sme si na zimu uštrikovali aj nejaký vlastný sveter. Ďalej môžeme chodiť do prírody na výlety, objaviť nové miesta, oddýchnuť si, načerpať veľa energie. Ak nechceme ísť von, môžeme doma piecť, čítať knihy, vyrábať si rôznu jesennú výzdobu a vyzdobiť si potom izbu, aby sme si trošku zmenili prostredie, keď už sme v ňom zatvorení skoro stále. Alebo si môžeme poupratovať veci, pozrieť rôzne filmy, môžeme si s rodinou zahrať spoločenské hry. Je toho naozaj mnoho a myslím si, že veľa ľudí radšej pozerá televízor alebo robí niečo zbytočné ako keby mali tráviť svoj voľný čas efektívne. Nemali by sme to zanedbávať, pretože napríklad také čítanie kníh je veľmi dôležité. Rozvíjame si slovnú zásobu a aspoň nachvíľku unikneme do iného sveta.Veď kto by momentálne nechcel aspoň nachvíľku uniknúť z tejto pandemickej situácie? A to nie je jediná dôležitá vec. Napríklad také výlety, prechádzky do prírody. Musíme byť aj na čerstvom vzduchu a nebyť stále doma medzi štyrmi stenami. Potom môžeme začať cvičiť. Je dôležité udržiavať sa stále v kondícii, hýbať sa. Myslím si, že na tomto všetkom je najdôležitejšie určiť si vlastný cieľ, ktorý sa budeme snažiť splniť. Môžeme si dať cieľ niečo sa naučiť alebo prejsť za týždeň niekoľko kilometrov. Záleží na človeku, čo by chcel počas tejto pandemickej situácie, keď má toľko voľného času dokázať.

Myslím si, že je veľmi dôležité tráviť svoj čas efektívne, aktivitami, ktoré nás napĺňajú, aktivitami, ktoré sme mali v pláne robiť, keď sme toľko voľného času nemali, pretože keď sa všetci vrátime naspäť do škôl, do práce a nebudeme mať toľko voľného času môžeme lutovať, že sme ten čas nevyužili, keď sme tú šancu mali.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#moje aktivity moj den

Diskusia: Efektívne využitie voľného času počas pandémie Covid-19 (Úvahy)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu