Americký Halloween vs. slovenské Dušičky

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 419 slov
Počet zobrazení: 591
Tlačení: 57
Uložení: 57

Americký Halloween vs. slovenské Dušičky

Po krásnych letných mesiacov nastala jeseň, krásna a farebná. Zo šatníkov vytiahneme veľké teplé šále, kabáty, doma si pozapaľujeme vonné sviečky, zababušíme sa do teplučkej deky a v rukách si zohrejeme teplé kakao, no a samozrejme popritom všetkom maratón Harryho Pottera. Nesmieme však zabudnúť, že jeseň je obdobie Halloweenu a Dušičiek, pri ktorých spomíname na členov rodiny, ktorí už nie sú medzi nami.

Pre Slovákov sú Dušičky silno katolícka tradícia. Rodiny navštevujú cintoríny, na hroby kladú kvety, či vence a zapaľujú sviečky, pred odchodom sa pomodlia za duše zosnulých. V poslednej dobe som si všimla, že ľudia chodievajú na cintoríny až keď slnko zapadne a na oblohe sa rozsvieti mesiac. Predsalen celý ten priestor vyzerá krajšie, je vysvietený rôznymi svietnikmi, ktoré vytvárajú krásne a zaujímavé ornamenty a tvary. Táto tradícia patrí medzi najkrajšie spomínanie na zosnulých, no čím ďalej tým viac sa u nás oslavuje americký Halloween. U nás nemá takú tradíciu, ako v anglicky hovoriacich krajinách.

Ale väčšina rodín začala tento americký sviatok oslavovať aj u tu kvôli deťom, aby im urobili radosť. Chápem ich, povedzme si úprimne, koho by nebavilo prezliekanie sa za hrdinov, princezné, baletky, drakov či strašidlá a za kostým dostať nejaký ten cukrík či lízatko. Len škoda, že cukríky a lízatká dostávajú iba malí koledníci. Teenegeri berú Halloween skôr ako príležitosť stretnúť sa s partiou kamarátov, s ktorými si vypijú na nejakej párty v kostýmoch, čo má od strašidiel, princezien, drakov či baletiek ďaleko.

My sme si vybrali tú časť Halloweenu, ako sa zabaviť pred Dušičkami. No v Amerike berú Halloween ako sviatok predvečer Dňa všetkých svätých, ktorý bol už v minulosti spojený s čarodejnicami a s nadprirodzenými bytosťami, ktoré mali večer pred Sviatkom všetkých zosnulých chodiť do domov a strašiť. Ľudia sa obávali, aby ich dom nenavštevovali zlí duchovia, a preto začali vyrezávať strašidelné tekvice, do ktorých vložili sviečku a tekvice dali pred dom. Verili, že ich ochránia. Ale v súčasnosti sa berie vyrezávanie tekvíc, ako tradícia-zvyk alebo skôr navodenie strašidelnej atmosféry na párty.

Halloween nie je iba o oslavách a o tom, kto má aký kostým, ale v zahraničí má tento sviatok veľký význam, keď si ľudia začínajú pripomínať zosnulých. Z toho celého mi vyplýva, že Halloween a Dušičky majú predsalen niečo spoločné a to, že oba tieto sviatky nám dávajú možnosť spomenúť si na zosnulých ľudí, s ktorými sme niečo prežili. Či oslavujete Halloween alebo Dušičky hlavné je, aby ste si spomenuli na ľudí, ktorí nás ľúbili a dali nám do života to najdôležitejšie-lásku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu