Mobilita (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 443 slov
Počet zobrazení: 471
Tlačení: 49
Uložení: 53

Mobilita (Úvaha)

Mobilita, zjednodušene povedané pohyb z miesta na miesto. Úplne jednoduchý pojem, ktorý v dnešnej dobe nadobúda stále väčšie rozmery. Čo sa týka obyčajného prostého človeka, prvé, čo ho v spojení s týmto slovom napadne, je asi každodenné cestovanie do školy, práce, obchodu, na rôzne krúžky či záujmové činnosti, na dovolenku, domov. Cestujeme autami, električkami, vlakmi, lietadlami... Pre ľudí je táto dnešná vymoženosť čím ďalej obyčajnejšou a berú ju automaticky.

No zamýšľali ste sa niekedy nad tým, že keď nastupujete do autobusu v ktorom sedí znudený šofér v strednom veku, vidno na ňom, že má svojej práce plné zuby a poriadne vás ani nepozdraví, že má vo svojich rukách nielen svoj, ale i váš život? Je to vec, nad ktorou sa väčšina ľudí asi skôr zasmeje ako porozmýšľa. Povedia si , že je to jeho povinnosť, bezpečne vás niekam prepraviť alebo, že pokiaľ by sa niečo stalo budete ho žalovať. Áno svojím spôsobom je to povinnosťou každého človeka, ktorý sadne za volant a môže ohroziť nielen svoj život. Lenže nie vždy má k tomu úplne ideálne podmienky.

Samozrejme, že by sa s nimi mal vedieť vysporiadať, lebo predsalen nehrá počítačovú hru, ale má na starosti ľudské životy. Predstavte si však situáciu, že ste vodičom auta rodiny, ktorá ide na výlet. Vstávali ste zavčasu ráno a trochu sa vám drieme, ale snažíte sa plne sústrediť. Vzadu sa deti hádajú o tablet a vaša žena vám rozpráva o návšteve svokrovcov a do toho máte ešte pustenú hudbu . V druhom aute sedí žena, ktorá ešte len nedávno dostala vodičský preukaz. V prvom aute sa deti začali biť a veľmi po sebe kričať, mama sa ich snaží ukľudniť, ale nedarí sa jej to, otec po nátlaku a zároveň strašnom hluku skríkne a začne vysvetľovať deťom, no v tom momente prestane registrovať kraj cesty a nevšimne si srnku, ktorá vbehla priamo pred ich auto.

Rýchlo strhne volant no oproti ide akurát vodička druhého auta, ktorá nestihne zareagovať, pretože ešte nemá vodičské dostatočné skúsenosti a autá sa čelne zrazia. Táto situácia je vymyslená, no bežne sa stávajú podobné, ak nie ešte hrozivejšie. Nemali by sme zabúdať na to, že vždy keď s niekým sadneme do auta, električky, lietadla či vlaku zverujeme mu svoj život a stať sa môže čokoľvek, preto by sme sa podľa toho mali aj správať a nebrať to, že sa živí a zdraví dostaneme kam chceme, na ľahkú váhu. Pokiaľ ste už vodičmi aj vy, dvakrát si rozmyslite, či počas jazdy vezmete do ruky telefón a rozmyslite si, či ešte pustíte nahlas hudbu. Pokiaľ vystupujete z električky od znudeného a znechuteného šoféra rozmyslite si, či mu poďakujete za to, že ste sa dostali domov za svojou rodinou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu