Slovenské Dušičky vs. Americký Halloween

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 339 slov
Počet zobrazení: 656
Tlačení: 76
Uložení: 76

Slovenské Dušičky vs. Americký Halloween

Je tu október. Obdobie, kedy začína jeseň a príroda a stromy sa premieňajú do krásnych pestrých farieb. Ale je to aj obdobie, kedy si spomíname na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Prvé dva novembrové dni sú slovenskými sviatkami Pamiatky zosnulých a Sviatka všetkých svätých, tzv. Dušičky. V tieto dni je u nás tradíciou, že naši rodičia a prarodičia navštevujú cintoríny a uctievajú si pamiatku svojich predkov. Rodiny prichádzajú na cintorín, aby očistili hrob, zapálili sviečku a pomodlili sa. Túto tradíciu dodržiava väčšina slovenských ľudí.

Je tu ale aj sviatok Halloween. Halloween je ale prevzatý sviatok, ktorý vznikol v Amerike. Halloween veľa ľudí odsudzuje, pretože nemá u nás svoju tradíciu. Tento sviatok sa slávi v noci z 31. októbra na 1. novembra. Je to noc, kedy sa prezlečieme do strašidelných masiek, či známych postavičiek z rozprávok alebo z filmov, strašidelne sa namaľujeme a strávime na nejakej párty. Tento sviatok slávia najmä mladí ľudia, ktorí majú radi zábavu.

Vyvolávajú duchov alebo si rozprávajú strašidelné príbehy, ktoré zažili. Táto téma o duchoch je v dnešnej dobe medzi ľuďmi veľmi populárna a množstvo ľudí zaujíma. Alebo sa chcú iba zabaviť. Pre Halloween sú najtypickejšie vyrezávané tekvice, ktoré si ľudia dávajú pred domy so zapálenými sviečkami. Pred týmto sviatkom sú obchody preplnené maskami, či rôznymi halloweenskými dekoráciami, ktorými si ľudia ozdobujú svoje príbytky.

Čo teda sláviť, Halloween alebo Dušičky?

Dnes sa tieto sviatky stali komerčnou záležitosťou. A z pohľadu mňa, ako mladého človeka, je to každého osobná vec, čo bude sláviť a čo nie. A netreba nikoho odsudzovať, že slávi americké sviatky, keď je na Slovensku. Halloween predsa nie je sviatok, ktorým by sme zneuctievali niekoho pamiatku a ani nezanedbávame klasický slovenský sviatok.

Dá sa to predsa aj skombinovať. Večer sa môžeme zabaviť formou nejakej párty s priateľmi a na druhý deň si zapálením sviečky pripomenúť našich príbuzných, ktorí tu už nie sú a spríjemniť si večer strávením niekoľkých hodín s rodinou pri horúcom čaji. Veď predsa, keď je aj takáto možnosť, tak prečo ju nevyužiť?

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu