Životné prostredie (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: zuzzka (17)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.07.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 299 slov
Počet zobrazení: 1 547
Tlačení: 133
Uložení: 105

Životné prostredie (Úvaha)

Čo je životné prostredie? Podľa mňa je to pojem, ktorý zahŕňa všetko dôležité pre náš život. Je to všetko, čo nás obklopuje a zároveň vytvára prirodzené podmienky pre existenciu všetkých organizmov vrátane človeka. Jeho zložkami sú najmä ovzdušie, voda, horniny, pôda a samotné organizmy.

A ako by odpovedala na túto otázku väčšina detí? Som presvedčená, že tiež veľmi jednoducho, no zároveň výstižne. Podľa jednoduchého detského zmýšľania by životné prostredie predstavovalo všetko to, čo nás obklopuje. Myslím si, že takto by odpovedala asi aj väčšina dospelákov či vzdelaných ľudí.

Sama si veľmi často kladiem otázky, spojené so životným prostredím. Venujeme nášmu životnému prostrediu dostatočnú pozornosť? Nemôžeme robiť pre životné prostredie viac? Chránime ho? Tieto otázky zamestnávajú moju myseľ asi preto, lebo nie všetci berú ochranu životného prostredia dostatočne vážne. Len málokto ho chráni. Mnohí ľudia z prírody ťažia suroviny, alebo v nej vidia len finančný zisk. A vôbec si neuvedomujú to, že naša príroda upadá a ničí sa.

Pre našu prírodu toho nerobíme dostatok, pretože vypúšťame do ovzdušia toxické výpary, netriedime odpad, nechávame odpadky len tak pohodené, znečisťujeme rieky a mnoho iného. Všetci iste vieme k čomu to speje. To, čo niektorí robíme pre našu prírodu, je skutočne pozoruhodné, no keby toho bolo viac, tak by sme zachránili aj to posledné, čo nám ešte ostalo. Zrejme si mnohí z nás vôbec neuvedomujú, že keď si zničíme to jediné čo máme, tak ublížime aj sebe. Prečo takto uvažujem?

Asi kvôli tomu, lebo životné prostredie vnímam ako nejaký veľký dar či poklad, ktorý si musíme veľmi vážiť. Práve preto chcem, aby sme ho chránili. Nech to neskončí zle! Na to, čo sa stane, keď sa všetky prírodné zdroje vyčerpajú, nechcem ani pomyslieť.

A čo si v kútiku môjho detského srdiečka veľmi prajem? Prejem si, aby sme robili pre naše životné prostredie viac, pretože to čo robíme, podľa mňa vôbec nestačí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu