Pianista (Recenzia)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 07.09.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 317 slov
Počet zobrazení: 927
Tlačení: 51
Uložení: 84

Pianista (Recenzia)

Už podľa mena režiséra je nám jasné, že sa pri pozeraní tohto filmu nebudeme nudiť. Roman Polański je vynikajúci poľský režisér, scenárista, filmový a divadelný herec, ktorý režíroval aj iné veľmi úspešne filmy, ako napríklad Oliver Twist, Deviata brána a mnoho iných. Vo filme Pianista ponúka divákovi niečo, čo zažil na vlastnej koži, ako dieťa pocítil krutosť, chlad a šikanu v koncentračnom tábore.

Dej pianistu sa odohráva v období 2. svetovej vojny, je to príbeh Wladyslawa Szpilmana, židovského pianistu, ktorý spolu so svojou rodinou žije v Poľsku, presnejšie vo Varšave. Všetko je v poriadku až do chvíle, keď Nemci obsadzujú Poľsko, aby ho zbavili „nečistých“ obyvateľov, medzi ktorých patria aj Židia. Spilzman a jeho rodina sa ocitnú vo veľmi ťažkej situácii, musia čeliť nemeckému násiliu a šikane.

Mne osobne sa najviac páčilo, ako sa herec Adrien Brody, ktorý stvárňoval postavu Wladyslawa Szpilmana vyrovnával so situáciami a vždy konal rozvážne. Pri niektorých scénach som bol vystrašený a napätý, pretože v žiadnej scéne nebolo jasne dané ako dopadne a častokrát som si robil predčasné závery, že to Szpilman nezvládne. Najviac dramatické a najzaujímavejšie bolo, keď hlavný hrdina zostal sám, aby bojoval a vydržal až dokonca.

Zvládol boj s chorobou, vojnový útok, vyhral boj s hladom, ale hlavne sa nikdy nevzdal a bojoval. Záver filmu dostane každého diváka, bolo to nádherné, keď Szpilman hral nemeckému generálovi a ten za odmenu kvôli nemu riskoval svoj život a nosil mu jedlo do úkrytu.

Tento film vo mne zanechal veľmi silný zážitok a ešte si ho určite niekoľkokrát pozriem. Páčilo sa mi zobrazenie skutočností, ktoré neboli vôbec prikrášlené a boli identické s realitou, divák si tak môže vytvoriť dokonalý obraz doby, v ktorej sa film odohráva.

Pianistu by som odporučil mladým ľudom, aby sa nestalo to, že by niekto obdivoval, ba dokonca presadzoval fašizmus. Na koniec by som chcel vyzdvihnúť herecký výkon Adriena Brodyho, ktorý stvárnil Wladyslawa Szpilmana excelentne a za tento výkon bol odmenený Oscarom za hlavný mužský herecký výkon vo filme.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu