Som Ofélia (Beletrizovaný životopis)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: TomasZiska (25)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 08.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 647 slov
Počet zobrazení: 933
Tlačení: 38
Uložení: 46

Som Ofélia (Beletrizovaný životopis)

Na zámku Elsinor nie je iba jeden duch, je nás viacej.Som Ofélia a rozpoviem vám svoj príbeh.

Narodila som sa mojej matke a môjmu otcovi Polóniovi, ktorý má teraz rovnaké priehľadné telo ako ja a takisto aj môj brat Laertes. Bola som nežná a krehká, bola som dievčaťom, o ktoré by stál nejeden hlavný hrdina z rôznych románov.

Môj otec, kráľovský radca, mal dôležitú funkciu, podliehal on kráľovi Claudiovi. Hamlet, do ktorého som sa zaľúbila, prišiel o otca, jemu sa zjavil duch otca, a ten mu povedal pravdu, že nezomrel (prirodzene), ale že jeho brat Claudius spáchal vraždu, keď mu do ucha nakvapkal jed. Hrozná vražda. Bol proti tomu, aby si jeho manželka Gertrúda vzala (po jeho smrti) za manžela jeho brata Claudia.

Môj brat Laertes odchádzal, hovoril, aby som bola opatrná k láske od Hamleta. Podobne mi radil aj môj otec. Začala som ho odmietať, on sa začal správať bláznivo, bláznil. Ale nie kvôli mne, bolo to z toho, ako sa mu zjavil jeho otec... Poslali aj po jeho spolužiakov, aby pomohli s jeho zlým stavom (ale on to hral, pripravoval tak pomstu).

Potom Hamlet sa dohodol s hercami. Povedal, aby zahrali predstavenie, v ktorom sa bude rekonštruovať vražda jeho vlastného otca a aj zobrazenie jeho matky. Po predstavení kráľ zutekal, spoznal sa v hre. Hamlet sa zľutoval a nezabil ho v izbe, okolo ktorej prechádzal, a do ktorej sa Claudius schoval. Hamlet zamieril k svojej matke, tá mu povedala, ako je sklamaná. Môj otec Polónius stal za záclonou, tak ako sa dohodol s Gertúdou. Kráľovná, ako hovorila Hamletovi, ako ju sklamal, tak sa otec pohol za závesom. Hamlet to zbadal a myslel si, že je to potkan...

Prebodol, ach, prebodol môjho otca, strašná to zvesť, ktorá sa mi do uší doniesla. Topila som sa v žiali, nevedela som uniknúť bolesti, trápeniu, beznádeji, praskalo mi srdce, roztrieštilo sa na milióny kúskov, lebo už som sa nemohla rozprávať s otcom, počuť jeho hlas, jeho milé slová, vidieť jeho úsmev. Hamlet, moja láska, mi zobral kus zo mňa. To bola dvojitá rana, tú som nemohla uniesť. Bolesť a horkosť v srdci...

Kráľ a kráľovná sa dohodli na tom, aby Hamlet odišiel do Anglicka. Laertes, po tom, ako sa dopočul o smrti nášho otca, vracal sa, prichádzal naspäť. Chcel sa pomstiť za smrť nášho milovaného otca, ktorý sa ničím neprevinil.

Prišla správa, že Hamlet sa vracia, nedorazil do Anglicka. Claudius a Laertes vymysleli plán, ako sa zbaviť toho vraha môjho otca. Dohodli sa na súboji. Laertes proti Hamletovi. Na troch víťazstvách. Môj brat si prichystal na špičku hrotu jed. A otrávil aj pohár s vínom, ktorý bol poistkou.

Gertrúda, kráľovná, oznámila im moju smrť. Na pohrebe Laertes skočil za mnou do hrobu, chcel ma objať. Môj láskavý brat, ktorého mám veľmi rada. Ale v tom za nim skočil Hamlet, začali sa biť. Odtrhli ich od seba.

Neskôr začal súboj, s ktorým Hamlet súhlasil. Hamlet vyhrával nad Laertom o dva body. Jeho matka videla, že je spotený, zodvihla sa, utrela mu čelo. Na jeho víťazstvo si pripila z pohára s otráveným vínom. Kráľ ju chcel zastaviť, bolo neskoro. Laertes poranil Hamleta. Napokon si vymenili kordy.

Laertes mu prezradil plán, povedal o ich nachystanej pasci.

Vedel už o hrote, vedel už o víne. Prinútil v horlivosti Claudia, kráľa, vypiť víno. Laertes, Gertrúda i Claudius sa pobrali za mnou.

Hamlet povedal posledné slová a jeho priateľ Horatio vydal zvesť, ktorú pozná priam každý. Tragédiu tragédií. Lebka a otázka o bytí, nebytí. Prach na jazyku. Smrť. Trpká smrť.

To on, môj milý Hamlet, ktorý môže za to, že môj otec i brat už nežijú. Kvôli otcovej smrti, s ktorou som sa nemohla vysporiadať, tak som spáchala ten čin, ktorý mi už telo nevráti.

Už budem len ako vzduch, budem blúdiť, ako blúdia ostatní, priesvitná a pre mnohých dokonca neviditeľná. Moje telo pod hladinou a moja duša na hrade.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu