Háveď ako priateľ človeka (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 470 slov
Počet zobrazení: 400
Tlačení: 39
Uložení: 50

Háveď ako priateľ človeka (Rozprávanie)

Týmto opisom by som chcela poukázať na niektoré pozitívne vlastnosti predovšetkým hadov a pavúkov.

Takmer každý človek si pod pojmom zbytočná a nezmyselná háveď predstaví tvory ako sú pavúky, nejeden do tejto kategórie však zaradí napríklad aj hady. Ak sa pozrieme na hada ako takého, ide vlastne o veľmi plachého ale hlavne užitočného tvora. Pravdou je, že my ako ľudské tvory do jeho obydlia zavítame veľmi často, avšak on do našich príbytkov vstúpi len zriedkakedy. Ak naň v prírode narazíme, zmocní sa ho strach a okamžite sa vydá na útek. Ak by sme ho aj zlomyseľne ohrozili a on nemôže utiecť, tak je len prirodzené, že sa bude oprávnene brániť. Mnoho ľudí však pred týmto nepochopeným tvorom má veľký strach a snaží sa mu všemocne vyhnúť, ak nie úmyselne ublížiť. Prečo sa však toľko ľudí týchto tvorov tak nezmyselne bojí?

Najskôr to všetko pramení ešte z rajských časov, keď diabol vtelený práve do hadej podoby zviedol Evu na prvý hriech. Už odvtedy ľudí ako keby opantal tento neopodstatnený strach, z ktorého pramenia rôzne mýty a povery. Napríklad, že had je slizké a na pohľad veľmi škaredé zviera. Pravdou týchto tvrdení je však ich presný opak. Hadia koža je vždy na dotyk suchá, keďže aj on sa rád vyhrieva na slnku. Navyše, vôbec nie je taký škaredý, ako sa o ňom tvrdí. Výzorom sa skutočne podobá na korytnačku aj na žabu. K jeho užitočnosti a k jeho prínosu postačí predstava ako by to tu vlastne so všetkými tými škodcami, ktoré pravidelne ničí, vyzeralo. Navyše sa z hadej kože vyrábajú módne doplnky, ktoré sa predávajú za nemalé čiastky a bez ktorých by dámsky svet mal o jednu exkluzívnu vec menej. Moja vlastná skúsenosť s týmto prírodným deratizérom je opäť len pozitívna. Raz som si kráčala prírodou, nehľadiac pod nohy. Pravdou je, že som hada, ktorý mi krížil cestu, takmer zašliapla, avšak včas som sa zastavila. Hada ani len nenapadlo pohrýzť ma a vzal pomyselné nohy na plecia a zmizol kdesi v kríkoch.

Rovnako je to aj s pavúkmi. Viacerým príde podoba pavúka veľmi nelichotivá, avšak aj tu ide skôr o to, čo ten tvor robí, než ako vyzerá. Mnohí ak uvidia pavučinu niekde v kúte miestnosti, bez mihnutia oka ju zničia. Neuvedomujú si však, že táto pavučina je svojím spôsobom jedinečné umelecké dielo, ktoré v takejto podobe druhýkrát už nenájdete. Pavúk je dostatočne inteligentný, aby tieto diela robil bez pomoci počítačov, čo my ľudia nedokážeme. Navyše vie presne, kam má vstúpiť, aby sa do vlastnej pasce sám nezamotal. Pavúčie vlákno znesie oveľa viac ako oceľové vlákno rovnakej hrúbky. Na dôvažok, ak by som si mala vybrať, či mi má počas spánku celú noc do ucha bzučať otravný komár, alebo či nechám pavúka, aby sa o túto nepríjemnosť postaral a navyše mu tak zaistím večeru, vyberiem si radšej druhú možnosť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu