Som predsa včela medonosná (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 691 slov
Počet zobrazení: 505
Tlačení: 41
Uložení: 54

Som predsa včela medonosná (Rozprávanie)

Bźźź?! Takto na mňa všetci reagujú. Áááá! Bežia odo mňa ďalej a odháňajú ma, ako keby im chcem zámerne ublížiť. Veď môžem uštipnúť len raz, môj prvý a posledný. Stále nevedia pochopiť, že bez nás nebudú papať žiadny med, nepochutia si na ovocí a príroda nebude taká krásna, plodná a pestrofarebná, ako keď servis zabezpečujeme my, včely.

Ja mám skvelého majiteľa, môj včelár je najlepší v okrese, rozmaznáva nás, máme najluxusnejšie úle, niekoľkopodlažné, klasický vintage štýl zariadenia interiéru, pobyt na nezaplatenie. A tá úžasná partia, takmer všetko mladšie ročníky, veľa „namakaných“ chlapcov, ktorí dbajú síce hlavne o svoj zovňajšok a inak veľmi nerobia, ale bez nich by to tu nebolo ono.

Musím priznať, naša kráľovná je dosť prísna. Stále si myslí, že je najkrajšia, lebo je obletovaná, no všetci mladí vieme, že už dožíva a očakávame už len novú voľbu. Dúfame, že ujo Jožko sa nezľakne, keď uvidí pri kontrole úľa biely dym, veď volíme kráľovnú, áno tento rituál sa používa pri voľbe pápeža, ale sme si to tiež zaužívali. Veď ide o hlavu úľa!

Ľudia nás odsudzujú a nevážia si nás tak, ako by nám prináležalo. Myslia si, že to máme vo svete jednoduché, že sme prelietavé, otravné, neoriginálne kvôli uniformite, ale opak je pravdou. Nie je to len o lietaní a opeľovaní a žltočiernych, stále rovnako moderných pruhoch. Môj život je náročný. Najprv som čistila plásty a chystala ich na kladenie vajíčok. Nič moc, ale tak z upratovačky sa tiež hneď nemôže stať manažérka.

Neskôr som stála pri páse ako obyčajný robotník, stavala a opravovala plásty, odoberala a spracovávala peľ i nektár prinášaný zvonka, ale nie zo zahraničia. Z lúky, z doliny, z okolia lesa a tak. Špecializujeme sa výlučne na chutné a zdravé domáce produkty. Hrdíme sa ocenením HAND MADE SLOVAKIA. Potom prišlo skúšobné obdobie, starala som sa o larvy, ktoré som kŕmila výlučkom z hltanových žliaz, to bolo najhoršie v mojej kariére.

Musela som tráviť čas s tými rozmaznanými deckami, prebaľovať ich, zabávať, kontrolovať. Od začiatku som však vedela, že raz sa stanem tou pravou, plnohodnotnou včelou a čakala som iba na to. Ľudia povedia: „Áno, to je tá včela, vďaka ktorej práci a úsiliu môžem sladiť čaj medom a piecť medovníky.“

Po pár dňoch môjho života prišiel zvrat, ten moment, kedy vedúca oddelenia zavelila a spravila výberové konanie na funkciu VČELY MEDONOSNEJ. Mala som ísť von, lietať a byť na vyššej pozícii ako je len obyčajný robotník a opatrovateľka. Ten nezabudnuteľný pocit, keď som prvýkrát vyletela, uvidela svetlo a slnko naživo. Fascinovalo ma to.

Tá úžasná príroda, tá vôňa kvetov, ten smrad z áut... bolo to zaujímavé, ale to najdôležitejšie, videla som vás, ľudí. S nadšením som sa vydala zbierať to, čo je potrebné pre nás všetkých: nektár, peľ, vodu aj medovinu. To čo som nevedela, ale dozvedela som sa od starších sestier, bolo, že pomáhame nielen sebe, ale i tým rastlinám, kvetom, pukom stromov, že vraj prispievame k oplodňovaniu. Trochu som sa musela červenať.

Deň čo deň vylietavam z nášho včelstva, obdivujem krásy sveta, po boku mám veľkú kapacitu v tejto práci, včelu s veľkým „V“, ktorá ma núti milovať svet a obľúbiť si aj ľudí, hoci nás nechcú a len frflú na našu prácu a existenciu vôbec.

Istá radikálnejšia odnož nášho spoločenstva včiel na Slovensku sa síce búri, občas aj vyhlási protestnú hladovku, alebo utečie k susedom. Ale to

len chce dať ľuďom pocítiť, že nebudú mať to, čo majú s nami. Na druhej strane, my nevieme nepracovať, sme hrdé na každú opelenú kvetinku, rastlinku a spracovaný nektár. Taktiež to robíme pre naše vlastné žitie, máme problém, keď nemáme dostatok všetkého, čo potrebujeme pre život.

Síce nežijeme dlhé roky, mesiace, ale tých pár dní pokope nás neuveriteľne spája a vieme, že tých tridsať až šesťdesiattisíc včiel v našom včelstve nás nesklame. Poznáme sa podľa bodky na zadočku a mávame na seba z niekoľkých metrov. Sme jedna veľká rodina.

Tak sa pridaj aj ty a neodsudzuj nás, panie včely. Veď nás potrebuješ a ver tomu, že keď sa spojíme, vytvoríme jeden veľký tím ochrancov a milovníkov prírody. Nemusíš sa stať včelou, stačí byť iba dobrým človekom. A už žiadne ironické bźźź a ááá, prosím.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu