Záchrankyňa (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 456 slov
Počet zobrazení: 388
Tlačení: 40
Uložení: 41

Záchrankyňa (Rozprávanie)

Semienko. Stonka. List. Puk. Kvet. Ako každú jar sme sa s mamou chystali sadiť muškáty. Pri príprave zeminy som sa rozhodla, že by som si jeden muškát dala aj do izby. Veď už som si to tam predsa dávno chcela spestriť. Poprosila som o to mamu. Súhlasila.

Svoj muškát som umiestnila na parapet okna. Každý deň som pozorovala, ako zo semena klíči najskôr slabučká stonka, ktorá následne zosilnie, potom rašia listy a keď vykukol puk, tak som sa už nevedela dočkať, kedy uvidím jeho krásny cyklámenový kvet.

V jedno sobotné ráno som vstala z postele a šla som, ako vždy, skontrolovať svoj muškát. Ale niečo sa mi na ňom nezdalo. Čo to? Čo sa to s ním v noci porobilo? Listy povädnuté, kvietok ovisnutý. Nadvihla som listy a tak som sa zľakla, že som nechtiac rukou zhodila knihy z poličky. Zo spodnej strany listov boli biele vošky a niečo, čo už od malička nemám rada. Lienky. Vôbec sa mi nepáčia a vyvolávajú vo mne strach a paniku. Niekde som čítala, že môžu ľudí aj doštípať. A ako tak pozerám, asi nielen ľudí. Rozčúlila som sa.

  • Čo si to porobila môjmu krásnemu muškátu, ty bodkovaná potvora?! Prvé, čo mi napadlo, bolo, že vezmem knihu a pokúsim sa ju odohnať. Ale iba čo som zlomila na muškáte krehký list a kvietok sa celý roztriasol. Ako som sa tou knihou oháňala, vošla do izby mama a nechápavo sledovala, čo to stváram.
  • Simi, neblázni! Ten muškát nepotrebuje čítať tvoju biológiu. Prečo ho nútiš?

skúsila sa mi vysmievať.

  • Mami, toto je vážna vec! Tá kniha je zbraň. Musím vyhubiť potvoru, čo mi v noci skoro zožrala môj krásny muškát.

Povedala som jej o mojom náleze a o tom, čo chcem urobiť. Pokrútila hlavou a opatrne nadvihla list muškátu. Hneď jej bolo všetko jasné, lebo ona knižky aj číta, nie ako ja, čo sa tu nimi len bláznivo oháňam.

- Lienky nie sú tvoj nepriateľ. Sú to malé červené stvorenia, ktoré sú užitočné a na listoch sú preto, lebo sa živia voškami. Pomáhajú teda tvojmu muškátu, aby nevyhynul, lebo ho vošky napadli a bez lienok si sám neporadí. Môžeš byť rada, že mu lienka prišla na pomoc. Vždy je to lepšie takto, ako by sme mali použiť nejaký chemický prípravok, povedala múdro.

Zahanbila som sa.

Mama ešte dodala, že aj keď lienky nemám rada, nemám ich hneď zabíjať. Poslúchla som ju, ale čakala som, či sa jej slová potvrdia. A výsledok? O pár dní vošky zmizli. Bola som veľmi šťastná. Môj muškát bol zachránený. Zase krásne rozkvitnutý. Lienka odletela. Asi zachraňovať iné muškáty.

Odvtedy som nezabila žiadneho živočícha len preto, že sa mi nepáči, ako vyzerá. Veď možno práve on sa chystá zachrániť nejaký ďalší kvet. A ktovie, možno aj niečo väčšie. Mňa.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu