Vrabec domový – statický vs dynamický opis (porovnanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 320 slov
Počet zobrazení: 1 081
Tlačení: 61
Uložení: 61

Vrabec domový – statický vs dynamický opis (porovnanie)

Vrabec domový (Statický opis)

Naším najznámejším vtákom je vrabec domový.

Veľkosťou patrí skôr medzi menšie vtáky. Jeho telo pripomína guľôčku mäkkej vlny. Je pokryté perím hnedastej farby, na brušku prechádza farba do sivobielej. Krídla nie sú dlhé, zato perie na nich je dlhšie ako inde. Chvost má vrabec tiež pomerne krátky.

Okrúhla hlavička je umiestnená na neobyčajne pohyblivom krku. Vrabec sa totiž neustále obzerá, či mu odniekiaľ nehrozí nebezpečenstvo. Jeho drobným tmavým očkám neunikne najmenší pohyb.

Zobák vrabca domového má kužeľovitý tvar. Šikovne ním zobká omrvinky alebo chytá drobný hmyz.

Tenké nožičky sú zakončené tenulinkými prštekmi s malými pazúrikmi. Vrabec na nich veselo hopká alebo sa nimi zachytáva na konároch stromov.

Hoci vrabec nie je žiaden chýrny spevák a svojím nenápadným sfarbením nepatrí medzi vtáčích krásavcov, máme ho radi a v zime mu všemožne pomáhame prežiť.

Vrabec domový (Dynamický opis)

Naším najznámejším vtákom je vrabec domový.

Asi preto, že ho môžeme stretnúť na každom kroku. Tak v okolí parkov, ako aj v blízkosti smetísk a kontajnerov.

Vrabce odpradávna sprevádzajú človeka všade, kde sadí zrno či odhadzuje drobné omrvinky a iné odpadky. Neraz sú také bezočivé, že kradnú potravu domácim zvieratám priamo spred nosa. Pokojne však znášajú, keď rovnaký darebák kradne potravu im. Viac ako potravu si totiž vrabec chráni svoje hniezdo a svoju vrabčiu manželku. Pamätáte sa ešte, ako si Čin - Čin obraňoval svoju nevestu?

Tri razy ročne vysedí samička mláďatá, ktoré obidvaja rodičia kŕmia výlučne hmyzom. Čo sa tí len nazháňajú, kým vypiplú nezbedné dietky!

Onedlho však aj mláďatá vyzerajú ako ich rodičia. Telo sa im zaokrúhli a obalí hnedastým perím. Kužeľovitým zobákom už dokážu vyberať semiačka i chytať hmyz. Tým istým zobákom potom potravu drvia. Prsty na obidvoch nohách majú prispôsobené tak, aby nimi ľahko mohli oblapiť konáriky stromov.

Po zemi vrabce veselo skackajú a pritom stále čvirikajú. Lietajú zväčša na kratšie vzdialenosti. Na zimu neodlietajú do teplých krajín. Ostávajú doma, aby nám aj v zime pripomínali živú prírodu a potrebu starať sa o ňu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Staticky opis vrabca

Diskusia: Vrabec domový – statický vs dynamický opis (porovnanie)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.029 s.
Zavrieť reklamu