Moja babka – slohové práce

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 03.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 741 slov
Počet zobrazení: 1 897
Tlačení: 53
Uložení: 44

Moja babka

Ahoj . Volám sa Natália a bývam v malej dedinke pod Minčolom. Mám skvelú rodinu – ocka, mamku, dvoch bratov a starých rodičov. Všetkých mám veľmi rada, ale najradšej zo všetkých mám babku, o ktorej Vám budem rozprávať. Moja babka sa volá Olina. Má 54 rokov.

Mám s babkou veľa pekných a nezabudnuteľných zážitkov. Moja babka je vždy ten, o koho sa môžem oprieť. Cez prázdniny som s babkou chodila na materinú dúšku, prvosienku, alchemilku a potom mi z toho robila výborný čajík. S babkou sme si obľúbili jednu telenovelu a nikdy sme si ju nemohli nechať ujsť. Keď cez prázdniny bolo občas sychravé počasie, hrali sme spolu pexeso.

Teraz v jeseni som babke pomáhala kopať zemiaky. Oberali sme spolu jablká a hrušky. Skoro všetko ovocie mi babka zavarila. Zo sliviek mi urobila výborný džem a slivkovú nutelu. Bola veľmi chutná. Taktiež mi ešte v lete urobila výborný púpavový med. Každú nedeľu nám varí chutnú domácu polievku. Pridáva do nej veľa zeleniny. Keby nebolo babky, nemali by sme ani zavárané ovocie, ani chutnú polievku a nebolo by toľko srandy ako keď je babka s nami. Som veľmi rada, že mám takú skvelú možnosť mať babku.

Moja babka

Na prvý pohľad je celkom obyčajná a jednoduchá ako každý z nás. A predsa z nej vyžaruje niečo, čo nemajú všetci ľudia: milota, obetavosť, láska a šľachetnosť, ktorými obdarúva ľudí okolo seba. Radi by ste vedeli kto to je, však? Prezradím vám to: je to moja babka Mária Dudová.

Mám ju veľmi rada, a aj keď ma niekedy pokarhá, robí to s láskou a s cieľom poučiť ma. Chodím k nej s radosťou – človek sa tam nikdy nenudí. Jej deň vyzerá asi takto: Ráno vstáva už o pol siedmej, aby išla nakŕmiť prasiatko a sliepky. Potom sa vyberie domov, kde začne chystať obed a upratovať. Poobede si väčšinou sadne za kuchynský stôl a lúšti krížovky. Ak nie je doma nikto okrem nej, dá pozor aj na malého Kristiána – svojho vnúčika. S príchodom večera sa navečeria a pozerá správy v televízii. Spávať chodieva asi o pol desiatej, niekedy aj skôr.

Je to veľmi inteligentná a chápavá osoba, ktorej sa môžem so všetkým zdôveriť. Už od malička som zbožňovala jej koláče, aké nevie upiecť nikto na svete. Vodila ma do lesa na huby či na čučoriedky, čo jej zostalo dodnes. Ak sa hovorí, že starí ľudia už nie sú aktívni športovci, o mojej babke to neplatí. Snaží si udržiavať zdravú kondíciu, aby pri nás bola čo najdlhšie. Je to proste „správny“ človek. Najradšej na nej mám, že sa dokáže smiať aj v tých najťažších chvíľach. Nemá to v živote ľahké; trápia ju rôzne veci, napríklad dedko, ktorý holduje alkoholu a nevie sa ho vzdať. Obdivujem ju zato, ako sa s tým dokáže popasovať a nevzdať sa.

Myslím si, že moja babka je vzorom mnohých ľudí, pretože človek s takým veľkým srdcom sa narodí len raz za niekoľko desiatok rokov. Najviac mi bude chýbať, keď nás opustí a už sa nikdy nevráti, ale v srdci si uchovám aspoň spomienku na milú a láskavú ženu s veľkým srdcom, ktorá bola mojou babičkou a priateľkou a ktorá sa naplno celý svoj život odovzdávala ľudom.

Moja babka

Raz jedného dňa, presnejšie 10. 3. 1936 v malom domčeku v strede dedinky Jastrabie nad Topľou sa narodilo malé dievčatko. Moja prababka a pradedko museli mať z mojej babky (ich dcérky) veľkú radosť. Dali jej meno Mária.

Ako tak Majka rástla, stretla jedného úžasného chalana menom Jožko. Strašne sa jej zapáčil a neskôr spolu začali chodiť. O niekoľko rokov na to sa zosobášili a vychovali spolu sedem krásnych detí. Mali to dosť ťažké a hlavne babka, lebo tá sa musela sama starať o domácnosť a ešte aj vychovávať svoje detičky. Dedko musel celý čas tráviť v práci . A uznajte, že ani on to nemal jednoduché, keďže pracoval v baniach a musel uživiť celú rodinu .

O niekoľko rokov, keď im už väčšina detí vyrástla a niektoré už boli aj šťastne oženení alebo vydaté, narodila som sa ja. A moja babka a dedko sa dožili radosti z vnúčat. Samozrejme aj zo mňa. Pamätám si, ako ma dedko brával na prechádzky a babka zase piekla tie najlepšie koláče. Tie skvelé koláče pečie aj dodnes, no bohužiaľ dedko už zomrel. Babka sa s tým nemohla vyrovnať, ale my ako jej rodina sme jej pomohli. Strašne ju máme všetci radi. Je úplne super a tie jej koláče ... mňam. Už sa teším, kedy ju zase navštívime .

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.049 s.
Zavrieť reklamu