Kde je vlastne náš domov? (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 445 slov
Počet zobrazení: 7 000
Tlačení: 271
Uložení: 251

Kde je vlastne náš domov? (Úvaha)

Domov. Domov je miesto, do ktorého sa človek deň čo deň vracia. Miesto, v ktorom trávi najviac času. Pre niekoho to je byt, dom alebo aj krajina, v ktorej daný človek býva. No pre mňa je domov miesto, kde mám priateľov, rodinu a všetko, čo mi je v živote blízke. Ale kde sa nachádza ten náš domov?

Myslím si, že každý mi dá za pravdu, keď poviem, že srdce nášho domova je naša krajina. Každý deň sa prebúdzame do krás, ktoré nám ponúka naše malé a nádherné Slovensko. Na svete niet lepšieho pocitu ako ten, ktorý cítim, keď z rôznych zahraničných výletov prechádzam slovenské hranice a vidím unikáty Slovenska.

Toto je môj domov, moja rodná krajina, v ktorej žijem každodenný život. Na svete neexistuje lepšie miesto ako môj rodný domov. Predsa ja príslovie: “Všade dobre, doma najlepšie.”

Domov nie je len miesto, kde bývam, ale aj atmosféra, ktorú toto miesto vyžaruje. Tak či tak človek dokáže vycítiť, či dané miesto vyžaruje dobrú atmosféru alebo nie. A táto atmosféra vzniká vďaka ľuďom, ktorí tvoria domácnosť . Podľa mňa je z domácnosti cítiť, keď človek býva sám. To sa určite musí cítiť osamelo, čo nie je dobré pre psychické zdravie. Ľudia by sa mali socializovať, spoznávať nových ľudí, nájsť si spriaznenú dušu.

Obkolesiť sa skupinou ľudí, ktorých mám rád, to je atmosféra domova. Dá sa vytvoriť nový domov? Podľa mňa, keď sa človek obkolesuje tými správnymi ľuďmi, tak sa cíti ako doma všade.

Či je to už na mieste, v ktorom žijem, alebo som s kamarátmi na chate. Domov nie je len miesto, kde bývam. Domovom môžem označiť celé mesto, možno región, ba aj štát. Zbožňujem ten pocit vracania sa a vidím môj rodný hornatý región Horehronie v okolí mesta Brezno.

Podľa zasnežených kopcov, rozlohy mesta a počtu obyvateľov v uliciach vidím, že práve toto je môj rodný domov. Myslím si, že aj v budúcnosti v prípade potreby emigrovať do zahraničia, by som si vedel vytvoriť nový domov. Stačil by mi k tomu dobrý kolektív kamarátov a jednoznačne moja priateľka. Bez nej si neviem predstaviť, ako by práve ten môj domov vyzeral.

Určite by som mal obrovskú medzeru v mojom srdci, ktorú by som sa snažil vyplniť spoločnosťou kamarátov. A kde je vlastne ten náš domov? Na túto otázku podľa mňa neexistuje jednoznačná odpoveď. Jediné, čo viem, je, že domov si vytvárame my sami s ľuďmi, ktorí nás obkolesujú. Už je na každom z nás, akú hodnotu majú pre ľudí jednotlivé miesta.

Dôležité je sa dobre rozhodnúť, kde by som sa mal usadiť. Ale podľa môjho názoru jedno je isté, domov nie je iba tam, kde sa naše srdcia cítia výborne.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu