Príroda je stále nekonečne populárnejšia než dejiny.“ Karel Čapek (Diskusný príspevok)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 499 slov
Počet zobrazení: 2 333
Tlačení: 158
Uložení: 130

Príroda je stále nekonečne populárnejšia než dejiny.“ Karel Čapek (Diskusný príspevok)

Milí čitatelia, milí účastníci našej diskusie!

Na začiatok by som sa chcel poďakovať všetkým, ktorí sa zamysleli nad veľmi zaujímavým výrokom Karela Čapka. Tento výrok nám môže pomôcť zamyslieť sa nad rozpoložením ľudskej spoločnosti a nad záujmami nás, ale aj ostatných ľudí v dnešnej dobe. Či už s výrokom súhlasíte alebo nie, som rád, že ste sa k tejto téme vyjadrili.

Príroda a dejiny. Spočiatku dve rozličné slová, u ktorých by sme súvis hľadali ťažšie. Samotný výrok autora sa môže zdať mätúci. Myslím si, že slovo príroda nám je dobre známe a jeho význam vo vete je nám zrejmý, no u slova dejiny sa viacerým ľuďom bude jeho význam v tomto výroku hľadať náročnejšie.

Dejiny sú minulosťou ľudí, ich života, ich víťazov, názorov a myslenia. Dejiny zobrazujú spôsob života, akým ľudia žili, v čom bývali, aké stavby budovali, čo jedli a aké práce robili. Vďaka dejinám môžeme zistiť, aké problémy trápili našich predkov.

Všetky tieto veci sú naozaj zaujímavé, a preto nie je prekvapením, že mnohých naša minulosť tak zaujíma. Veľa ľudí si z dejín berie ponaučenie, iní so záujmom čerpajú informácie. Vieme teda, že dejiny sú medzi ľuďmi populárne, ale čo príroda? Spomenul by niekto vari spojenie, že príroda je populárna? Možno by sme mohli povedať, že turistika alebo iný šport v prírode je populárny, ale čo samotný pojem príroda?

Na zodpovedanie tejto otázky si potrebujeme ujasniť, čo tým Karel Čapek myslel, keď použil pojem príroda.

Myslím si, že sa s viacerými zhodneme, keď poviem, že príroda je súčasťou nášho života. Sme s ňou prepojení. Môžeme povedať, že sme jej súčasťou. Keď si predstavíme prírodu, mnohí si predstavia zelené stromy, trávu a slnečné počasie. Keď sa v takomto prostredí ocitneme, cítime čerstvý vzduch a vidíme krásne okolie. Cítime sa dobre a nabíjame sa energiou.

Žijeme, pohybujeme sa a dýchame v prítomnosti. Sme v prítomnosti. A to je jeden z hlavných dôvod medzi prírodou a dejinami. Kým dejiny nás vťahujú do minulosti, príroda nám pomáha ocitnúť sa v prítomnosti. Samozrejme, aj dejiny nám v mnohých prípadoch pomáhajú riešiť aktuálne problémy, no príroda je aktuálna vždy. Čo teda povedať? Že prítomnosť je stále nekonečne populárnejšia než minulosť?

Veľa ľudí žije nadmieru v minulosti. Často to berie veľa energie. Túto energiu môžeme nájsť v prírode. Mnohí to zistili a či už vedome alebo nevedome, túto energiu získavajú. Množstvo ľudí si túto prirodzenú vec uchováva a aj preto je príroda tak populárna.

Dejiny sú zaujímavé, a aj mnohí milovníci prírody sa o ňu zaujímajú. Príroda je však prameň života, ku ktorému sa chodia posilniť aj historici, ale aj ľudia, čo o dejinách veľa nevedia. Popularita prírody je obrovská, a preto si myslím, že Karel Čapek nestrieľal do vetra keď napísal, že príroda je stále nekonečne populárnejšia než dejiny.

Priatelia! Na záver môjho príspevku chcem len dodať, aby ste si z dejín zobrali ponaučenie, ale aby ste sa nimi neučili. Ak sa tak stane, využite jednu z najpopulárnejších vecí ľudského života. Prírodu.

Ďakujem za pozornosť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Príroda je stále nekonečne populárnejšia než dejiny.“ Karel Čapek (Diskusný príspevok)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu