Výdobytky modernej techniky – ovládame my ich alebo ony nás?

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 537 slov
Počet zobrazení: 981
Tlačení: 61
Uložení: 56

Výdobytky modernej techniky – ovládame my ich alebo ony nás?

Už prví ľudia, ktorí kráčali po povrchu Zeme si od nepamäti vyrábali z dreva, hliny, kovov a kameňov nástroje a zbrane, ktoré boli nevyhnutnou súčasťou ich života. Ale prečo? Myslím, že za to môže práve obrovská súhra náhod na čele s evolúciou, ktoré nás ľudí pretvorili do podoby, v ktorej sme dnes. Najväčšou prednosťou ľudského druhu je práve myslenie a dôvtip, ktoré nám vždy pomáhali zvládať nebezpečenstvá danej doby.

Domnievam sa, že všetko sa to začalo pred miliónmi rokov, kedy naši predkovia boli nútení hľadať a vymýšľať prostriedky na prežitie a zlepšenie ich života, a to predovšetkým kvôli predátorom alebo aj podnebiu. Áno, je pravda, že najskôr to boli iba primitívne nástroje, ktorých využitie slúžilo k jednoduchým činnostiam, ale podľa mňa už toto znamenalo pre náš ľudský druh veľký pokrok, kedy si ľudia začali uvedomovať, že nemusíme mať dlhé ostré pazúre, tesáky alebo silnú kožu, aby sme sa ubránili pred dravcami, alebo si boli schopní získať potravu, ale práve naopak, začali viac a viac napredovať a zdokonaľovať svoje nástroje a aj techniku, akou ich požívať.

Po niekoľkých storočiach vývoja ľudstva, od používania ohňa a jednoduchých mechanizmov až po motorové autá a zbrane hromadného ničenia, sme sa dostali na vrchol potravinového reťazca, kedy sme ovládali takmer všetok život na Zemi. Práve naša moderná technologická doba, akú dnes poznáme, sa začala vo veľkom formovať v Anglicku v polovici 18. storočia.

Táto veľká zmena so sebou priniesla okrem parných strojov aj nové zmýšľanie ľudí a som si bezpochyby istá, že aj nový spôsob života. Myslím si, že toto bol ten zlomový bod, kedy si ľudia začali myslieť, že sú páni sveta. A popravde by som sa ani nečudovala. S narastajúcim počtom pracovných príležitostí, vďaka otvoreniu veľkého počtu firiem a závodov, sa ľudia presúvali za pracou z dedín do miest a začali zarábať. Zlepšovala sa celková infraštruktúra miest a pomaličky sa začal meniť celý svet.

Rýchly vývoj techniky a hromadná výroba však vo veľkom ovplyvnila každý ľudský život. Súčasťou každodenného života človeka sa stali naši elektronický pomocníci. Vďaka nim si môžeme uľahčovať prácu, ale slúžia nám aj ako príjemná zábava na voľné chvíle. Myslím, že ani jeden jediný človek, a to vrátane mňa, si nevie predstaviť život bez všetkých tých „zlepšovákov“, ktoré nám ponúka moderná doba. Veď ako by sme len mohli začať deň bez toho, aby sme každé ráno tesne po prebudení nenazreli do našich telefónov a skontrolovali správy, emaily, správy z domova či zo sveta, alebo len tak neuviazli na sociálnych sieťach.

A práve toto je podľa môjho názoru najväčší problém dnešnej doby, kedy už technológie neovládame my ale ony nás. Rast a pád? Dala by sa nejako takto opísať naša budúcnosť? Zatiaľ sme v bode, kedy ešte pomerne pevne držíme žezlo moci nad technológiami, ale ktovie, čo sa môže stať o pár rokov. Ľudia neustále vymýšľajú nové veci a snažia sa techniku posúvať stále na vyšší level. Ani by som sa veľmi nečudovala, ak by jedného dňa táto vyspelá technika začala pracovať bez pomoci ľudí a začala by istým spôsobom ovládať ona nás.

Čo bude ďalej sa ani neodvažujem hádať, ale pevne verím v zdravý rozum ľudí, a v to, že v blízkej dobe nenastane žiadne povstanie robotov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Výdobytky modernej techniky – ovládame my ich alebo ony nás?

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu