„Budeme sa prepadať od hanby, keď si spomenieme, na čo sme sa pozerali, čo sme čítali a čo sme počúvali.“ Boris Filan (Diskusný príspevok o súčasných hodnotách)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 471 slov
Počet zobrazení: 1 589
Tlačení: 126
Uložení: 71

„Budeme sa prepadať od hanby, keď si spomenieme, na čo sme sa pozerali, čo sme čítali a čo sme počúvali.“ Boris Filan (Diskusný príspevok o súčasných hodnotách)

Vážené dámy, vážení páni, milí poslucháči,

dovoľte, aby som sa aj ja vyjadrila k citátu pána Borisa Filana:

„Budeme sa prepadať od hanby, keď si spomenieme, na čo sme sa pozerali, čo sme čítali a čo sme počúvali.“

Určite si drvivá väčšina z nás uvedomuje, že žijeme v dobe, ktorá masmédiami ovplyvňuje zdravý rozum človeka. Z reklamných tabúľ sa na nás vytŕčajú polonahé modelky, nové rýchle autá, čistiace pro-striedky, ktoré odstránia každú špinu alebo politici, ktorí pred každými voľbami sľubujú nesplnené zmeny a my, hlupáci, im stále veríme.

V televízii sledujeme filmy plné násilia, katastrof a erotiky. Deti dnešnej doby už nepoznajú bežné hry na schovávačku či naháňačku, ich najlepšou priateľkou sa stáva televízia, akčný hrdinovia a internet. Na sociálnych sieťach vyhľadávajú fiktívne priateľstvá, ale skutočných priateľov nepoznajú.

Vo večerných správach nám moderátorka s obnaženým dekoltom oznámi počet vrážd, lúpeží a únosov, ktoré sa udiali počas uplynulých 24 hodín. Len málokto z nás dokáže odtrhnúť zrak od týchto katastrof a pozrieť si pre zmenu dokumentárny seriál o prírode, kde sa násilie vyskytuje v podstatne menšom množstve.

Z rádia sa nám ozýva hlas našich obľúbených pop-stars a hlásateľov, ktorí nás chcú za každú cenu pobaviť, aj keď je ich humor občas suchý. Ani piesne už nie sú to, čo bývali kedysi. Väčšina textov nedáva úplne zmysel a slová sa opakujú tak často, až to poslucháča po piatom vypočutí skladby prestane baviť. Hudobné nástroje nám akoby chceli roztrhnúť ušné bubienky. Bicie a basy sa stále stupňujú a dali by sa prirovnať skôr k trieskaniu dverami, ako k ladným tónom hudby.

Predstavitelia Hip-hopu a Rap-u propagujú drogy, alkohol a násilie namiesto toho, aby poučili mládež, ktorá sa chce priblížiť svojim slávnym idolom a ako prví končia v objatí narkotík, pretože ich idoly ich užívajú tiež, vlastne, aspoň tak to vyplýva z ich skladieb.

V neposlednom rade tu máme rôzne noviny, časopisy a magazíny, preplnené fotkami „dokonalých žien“, 100% odskúšanými a osvedčenými diétami na schudnutie bez jojo efektu, testami, ako si vybrať správneho partnera, aká sme povaha a klamlivými horoskopmi.

Naivné mladé dievčatá sa riadia radami z „úžasných článkov“. Chcú vyzerať dokonalo ako modelky z titulných strán a často vďaka spomínaným diétam končia ako anorektičky alebo bulimičky.

Žurnalisti rozoberajú súkromné životy hercov a spevákov. Paparazzi sa ich snažia vyfotografovať v trápnych situáciách alebo v podnapitom stave a my, prostí ľudia, sa radšej zabavíme prešľapmi a chybami cudzích ľudí, pretože je jednoduchšie pozrieť sa na iných, ako priznať si vlastné nedostatky.

Ja teda súhlasím s pánom Filanom, že sa raz budeme prepadať od hanby, keď si spomenieme, že naše vnúčatá vyrastali vo svete plnom klamstiev, intríg, erotiky, so zapredaným telom a súkromím.

Ďakujem za pozornosť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: „Budeme sa prepadať od hanby, keď si spomenieme, na čo sme sa pozerali, čo sme čítali a čo sme počúvali.“ Boris Filan (Diskusný príspevok o súčasných hodnotách)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu