Moja dedina – Michalová

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 367 slov
Počet zobrazení: 573
Tlačení: 42
Uložení: 46

Moja dedina – Michalová

Je to moja rodná dedina, ktorá sa nachádza v srdci Slovenska, neďaleko Brezna. Je to dedina obklopená kopcami a zeleňou. Všade navôkol sú husté lesnaté a ihličnaté lesy, do ktorých rada chodievam, pretože ma vítajú s otvorenou náručou a spev vtákov sa nesie ozvenou pomedzi stromy.

Michalová vznikla v roku 1788 ako komorská osada a jej história je nerozlučne spätá s vysokou pecou. Michalová je rozvetvená ako konáre stromov a jej ulice sú na všetky smery. Malá riava Rohozná, ktorá vyviera v Lieskovej pod Čiernym Vrchom, sa s každým omytým kamienkom a každým metrom stáva väčším potokom, ktorý postupne tvorí súčasť Hrona.

Jeden z naších najvyšších kopcov, Brest, na ktorom vyrástol EURO SALAŠ Michalová, spásajú stáda oviec, ktoré z diaľky pripomínajú biele obláčiky na zelenom koberci. Ovečkám robia spoločnosť nielen kone, na ktorých som sa často ako malá vozievala, ale aj kravy a nádherné mohutné biele psy, ktoré sú veľmi priateľské k ľuďom a k deťom.

Po zdolaní Brestu nás privíta malá, sťaby z rozprávky, chatová oblasť, Priehybina, ktorá je spojníkom medzi Michalovou a Čiernym Balogom. Na opačnej strane Brestu, sa nachádza ďalší obor, Čierny vrch, ktorý spolu s Brestom, svojimi mohutnými ramenami chránia našu malebnú dedinku pred rôznymi víchricami a silnými vetrami.

Turisti, ktorí by sa rozhodli spoznávať krásy našej obce, sa môžu občerstviť v malom penzióne Fantázia. Je to vhodné prostredie pre všetky vekové kategórie, najmä pre deti, ktoré sa vyšantia na rôznych detských atrakciách. Staršia veková kategória uvíta posedenie na terase pri pohári dobrého vína s výhľadom na jazierko, ktoré zdobia mohutné lekná a kde – tu sa vynorí nejaká rybka.

Pri väčšej trpezlivosti môžete zbadať aj korytnačky, ktoré sa občas vyhrievajú na okraji jazierka. Ak by ste zvolili menej komfortnejšiu variantu občerstvenia, radi vás privítajú v pizzerii Alfa, kde robia vynikajúce pizze, ktoré robia v peci na drevo, a tá jej dodá neodolateľnú chuť.

Pre milovníkov sladkých dobrôt ponúkajú ovocné, šľahačkové a zmrzlinové poháre, koláče, ktoré pošteklia vaše chuťové poháriky. Pod pizzeriou sa nachádza malá pivárnička, kde si na svoje prídu väčšinou páni a osviežia sa vychladeným zlatým chmeľovým mokom.

Som nesmierne vďačná, že Michalová je moja rodná dedina a vždy sa do nej budem vracať s úsmevom na tvári.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu