Trenčín – mesto na Váhu – mesto na slovenskej obdobe Gangy

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 391 slov
Počet zobrazení: 509
Tlačení: 40
Uložení: 41

Trenčín – mesto na Váhu – mesto na slovenskej obdobe Gangy

Trenčín, kruto pretnutý vo dvoje riekou Váh, poškvrnenou kalom, rovnako ako slávne neslávna rieka Ganga. V piatich betónových opaskoch a medzi dvoma múrmi uväznený Váh zvíja sa osamotený v krutom boji. Bez povšimnutia, bez súcitu, bez pomoci ostáva byť stále plastovo – anorganický.

Trochu ďalej sa pyšne pýši jeden z piatich betónový opaskov. Vo vzduchu cítiť závan novoty, pretkaný horkastým všadeprítomným poznaním jeho štvorročného zrodu. Mocný betón chrabro chráni obnaženú štíhlu oceľ a vy sa pýtate, čí je toto výmysel? Toľko času, toľko práce, len aby sa práve táto vráska vryla do hlbín pobledlej trenčianskej tváre? Iba z lepšieho miesta, sa dá súdiť o tomto starom meste.

Po ľavici rada mocných domov, čo sa tu zoradili už pred hodnou dobou. Táto nevšedná alej nás ale dovedie k srdcu nežnej hotelovej monarchie. Elisabeth tu ako drahý klenot svojím novým šatom nad všetkými čnie, no vo svojom luxusnom vnútri sama vie, že jej útroby prostý smrteľník nikdy neodokryje. A tak sa každý obyčajne chodí kochať hneď vedľa, na námestie.

Sprvu hladký a poddajný sa tento kút mesta zdá, no zblízka svoju skutočnú povahu prezrádza. Tam, kde sa symetria snaží sladko spievať, tam kaviareň za kaviarňou sa snaží svojimi terasami škriekať. No a tam, kde sa nevtieravá krása jednoduchého zhluku materiálnych častí strieda s chodiacimi omietkami na vysokých opätkoch, už niet čo dodať. A nielen to.

Vpravo jeden kopáč, vľavo druhý kopáč a tu tretí dlhý, štvrtý široký, piaty bystrozraký. Všade samá pomocná ruka drancujúca vydláždený historický chodník. Pomaly mizne jedna kocka za druhou, aby títo platení muži činu odkryli to, čo bolo už dávno pod nánosmi času zatajené. Len sklamane a po kraji nenápadne obísť toto rozkopané bojové pole.

Všade nad hlavami číha ďalšie nepoznané nebezpečie. V neskutočných výšinách na svoju bezbrannú korisť trpezlivo čakajú nenásytné pseudodravce. A tak je vidieť ako nepoškvrnený občan sa vrhá do útrob svojho domu, síce obdarený ale poškvrnený malým farebným darčekom.

Jediným miestom, kde sa dá pokojne trúchliť, by mohla byť zeleň, ktorej je tu však menej. V beznádeji stojí pred obeťou strmý kopec s čiapkou farby stromov, no je možné prežiť dychtivé šliapanie a pohľad všadeprítomných chuligánov? A tak jediná možnosť je uchýliť sa desivému činu. A to oddýchnuť si v sivom parku omývanom železničným smogom a vychutnať si alternatívnu hudbu, skomponovanú samotným cestným ruchom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Trenčín – mesto na Váhu – mesto na slovenskej obdobe Gangy

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu