Moje rodné mesto (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 335 slov
Počet zobrazení: 911
Tlačení: 53
Uložení: 54

Moje rodné mesto (Rozprávanie)

Obkolesené horami v prekrásnej nízkotatranskej oblasti leží už skoro osemsto rokov moje milované rodné mestečko. Breznianskou kotlinou, v ktorej malebne leží, sa vinie žiarivá strieborná niť vôd Hrona. Ďalšie štyri priamočiaré cestné linky tvoria v strede námestia priesečník, z ktorého si na všetky svetové strany môžete vyplniť svoje sny a navštíviť ďalšie časti naše malebnej slovenskej krajiny. Najzaujímavejšia je severná, vedúca k majestátnym dominantám Vysokých Tatier.

Kto by nemal rád svoje rodisko? To moje je nielen vizuálne očarujúce, ale skrýva v sebe pestrú a bohatú, strastiplnú, bolestnú ale aj víťaznú históriu. V jeho strede sa rozprestiera jedinečné štvorcové námestie s historickou radnicou, rímskokatolíckym kostolom a zvonicou.

Červená, modrá, strieborná charakterizujú jedinečné erbové farby mesta s ústrednou postavou kapitána Bomburu, v súčasnosti zobrazeného v plnej zbroji, odpočívajúceho neďaleko osviežujúcej vodnej fontány. Tento bájny mestský hrdina naďalej stráži už nie opevnené hradné múry, ale aspoň veríme v slobodu nás mešťanov.

Brezno je prenádherné a svojské v každom ročnom období. S príchodom teplejších dní sa sfarbia jeho ulice prevládajúcou zeleňou a paletou rôznych jarných kvetín. Prostredníctvom stromov a kríkov v ňom nachádzajú jeho obyvatelia rozprávkové cesty bielymi či ružovými alejami. Oddychové zóny s detským džavotom striedajú zóny aktívneho odpočinku. Leto v meste je pokojné, zrejúce, s večernou oslavou života.

S príchodom prekrásnej jesene, v ktorej sa maliari prírody každoročne poriadne vybláznia, sa zem začína pripravovať na dlhý spánok. V našich podmienkach, kde máme aj počas leta najchladnejšie rána, prichádza zima ako z rozprávky. Dobiela sa zafarbia stromy, kríky, biela pokrývka prikryje domy i chodníky. Ako pavučina sa po všetkom plazí snehová prikrývka s námrazou vytvárajúcou rôzne kryštálové obrazy. Moje rodisko poskytuje širokú paletu zimných radovánok, pre ktoré je toto hornaté okolie ideálne.

Čarokrásne hory, dobroprajní ľudia, široká a pestrá fauna a flóra, svieže horehronské rána, oddych pod gaštanom či lipou počas horúcich dní, to všetko sa zapísalo navždy do môjho srdca a verím, že aj keby moje kroky viedli do iných krajov, ponesiem si časy detstva a mladosti v tejto lokalite do svojho nasledujúceho života.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu