Hľadel/Hľadela som ako vyoraná myš! (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ypsilon (15)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.05.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 502 slov
Počet zobrazení: 6 416
Tlačení: 173
Uložení: 149

Hľadel/Hľadela som ako vyoraná myš! (Rozprávanie)

Bolo to v jednom tichom a pokojnom lese, kde sa rozprestierali vysoké stromy a stvorenia lesa si užívali svoj prírodný domov. V tomto malebnom prostredí sa odohral príbeh, ktorý mal zanechať hlboký dojem na jednej malej myške.

Moje meno je Karolína, a ako každá iná myš, som sa živila zbieraním zrniek a semienok, ktoré som nachádzala v okolitom prostredí. No tú osudnú jarnú nedeľu som zistila, že moje obvyklé miesto s bohatou zásobou potravy bolo vyorané. Malý stres ma prešiel, pretože som si uvedomila, že sa budem musieť vydať na cestu hľadania novej zásoby potravy.

S plným batožinou odhodlania som sa vydala smerom k lúke, kde by som mohla mať šancu nájsť čerstvé semienka. No keď som dorazila na miesto, prekvapilo ma, že všetky semienka boli už zozbierané ostatnými zvieratami. Moje srdce sa stiahlo, a ja som si uvedomila, že sa nachádzam v ťažkej situácii.

Nechcela som však strácať nádej. Pokračovala som v hľadaní a rozhodla som sa prekročiť rieku, ktorá oddelovala les od otvorených polí. No rieka bola hlboká a silná, a ja som nemala dosť odvahy na jej prekročenie. Sadla som si na breh a hľadela som na druhú stranu, kde sa rozprestierali čerstvé polia s hojnou zásobou potravy. Ale pre mňa to bolo ako nedosiahnuteľné zázemie.

Vtom som zbadala starú korytnačku, ktorá sa zľakla prechádzajúcej lišky a teraz sa snažila dostať z vody späť na bezpečný breh. Bez váhania som sa rozhodla jej pomôcť. Vyliezla som na strom a zložila vetvu s dostatočnou dĺžkou, aby korytnačka mohla vyliezť na ňu. Pomáhala som jej, kým sme spolu nedosiahli pevnú zem.

Korytnačka mi za moju pomoc veľmi poďakovala a chcela sa niečím odvďačiť. Povedala mi o tajnom mieste, kde v okolí býval starý páv, ktorý mal záhradu plnú sladkých bobúľ. Bol to miestny pán lesa a mal zvyk ponúkať svoje ovocie ostatným zvieratám. Vysvetlila mi cestu k jeho záhrade a ja som s úžasom v očiach vyrazila na ďalšiu dobrodružnú cestu.

Dlho som kráčala cez hustý porast a prekonávala rôzne prekážky, no moja odhodlanosť ma viedla ďalej. Až som konečne dorazila k záhrade páva. Videl ma, keď som sa približovala, a rozprestrel svoje krásne farebné perie. Vítal ma s úsmevom na tvári a ponúkol mi plný kôš bobúľ. Bola som nadšená, že som konečne našla hojné zdroje potravy a nechal ma posilnenú odísť s kôšom plným chutných lahôdok.

Na ceste späť do lesa som si uvedomila, že táto skúsenosť ma naučila dôležitému ponaučeniu. Aj keď som bola vystrašená a vyhnaná z môjho bežného prostredia, nevzdala som sa. Namiesto toho som sa postavila čelom výzve a našla som pomoc a priateľstvo tam, kde som najmenej čakala.

Tak som sa stala hrdou myškou, ktorá našla novú zásobu potravy a objavila sílu v sebe. Teraz viem, že nič nie je nemožné, ak mám dosť odvahy a nezabúdam na hodnotu pomoci a spolupráce s ostatnými. Som ako vyoraná myš, ktorá sa nevzdala a našla cestu k svojmu šťastiu. A takto som začala novú kapitolu svojho života v lesnom svete.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu