Kto druhému jamu kope... (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 20.02.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 285 slov
Počet zobrazení: 1 027
Tlačení: 16
Uložení: 17

Kto druhému jamu kope... (Rozprávanie)

V malom mestečku nazvanom Dolineček sa kedysi stalo niečo, čo rozvírilo pokojné každodenné životy jeho obyvateľov. Bol to príbeh o dvoch susedoch, Jankovi a Petrovi, ktorí bývali vedľa seba už mnoho rokov.

Janko bol uznávaný záhradkár, ktorý venoval veľa času starostlivosti o svoj malý pozemok a vždy sa snažil, aby jeho záhrada vyzerala dokonale. Na druhej strane bol Peter, ktorý sa nevenoval svojej záhrade tak, ako Janko, a jeho pozemok často vyzeral neporiadne a neupravene.

Jedného dňa sa v Dolinečku začali šíriť drby o tom, že Janko plánuje postaviť altánok na svojom pozemku. Peter to zistil a bol otrávený, pretože jeho záhrada nebola v takom stave, aby mohol vytvoriť podobný kúsok. Rozhodol sa, že ak Janko postaví altánok, on postaví niečo ešte väčšie a nápadnejšie. Tak začal kopanie jamy pre fontánu, ktorá mala byť hlavnou atrakciou jeho záhrady.

Jeden po druhom, Janko a Peter sa snažili prekonať jeden druhého, aby mali najkrajšiu a najlepšiu záhradu vo meste. Ich súťaž sa stala známou v celej Dolinečku, a ľudia často prišli, aby obdivovali ich diela. Avšak, čím viac sa snažili prekonať jeden druhého, tým menej sa venovali skutočnej kráse ich záhrad a vzájomnej spolupráci.

Napokon si Janko uvedomil, že ich súťaž ničí ich priateľstvo a záhradu. Rozhodol sa zastaviť túto zbytočnú rivalitu a pozval Petra na rozhovor. Spoločne sa dohodli, že budú spolupracovať na vytvorení krásnej a harmonické záhrady, ktorá bude pre ich obe rodiny miestom oddychu a radosti.

Tak sa stalo, že z jednej malej rivality vzniklo priateľstvo a spolupráca, ktorá priniesla oveľa väčšiu radosť a krásu do životov Janka a Petra. Ako každý deň pozorovali ich záhradu, spomínali si na to, že „Kto druhému jamu kope, sám do nej spadne.“

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu