Ako média formujú osobnosť (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.03.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 444 slov
Počet zobrazení: 121
Tlačení: 7
Uložení: 12

Ako média formujú osobnosť (Úvaha)

Dnes sa okolo nás vyskytujú rôzne médiá a otázku Ako médiá formujú človeka? si asi nekladieme

často. Mnoho mladých ľudí vyrastajúcich v prostredí dnešnej novej doby by sa bez počítača, televízie či mobilu nevedelo zaobísť a už len predstava v nás vyvoláva pocit bezradnosti. Pre mnohých je to akoby tzv. „pravá ruka“ . Ako skoro 15-ročná žiačka základnej školy patrím medzi nich a môžem potvrdiť, že bez mobilného telefónu by som si nevedela predstaviť môj každodenný život. Je to akoby nejaká rutina: prísť domov, zapnúť si televíziu, skontrolovať nové správy na facebooku...

Tínedžeri si však vôbec neuvedomujú, o čo všetko vďaka novodobým technológiám prichádzajú. Na všetkom zlom je však aj niečo dobré. Áno, sme v puberte, sme mladí, chceme byť IN a štýloví, ale na narodeniny najlepšej priateľky by sme určite mnohí zabudli, ak by nám to nepripomenulo upozornenie na facebooku alebo poznámka v mobile. Je to štýl života, ktorý nám vyhovuje, no skoro nikdy nehľadíme na tú horšiu stránku veci. Sugestívne veríme všetkým reklamám, ktoré nám prostriedky vykreslia v tom najkrajšom svetle. Neriadime sa vlastnými pocitmi a skúsenosťami, ale tým, čo nám radí „ujo google“ či „teta wikipedia“ .

Položme si pre nás nepodstatnú otázku. Koľkí z nás by dokázali na narodeniny napísať niekomu list s pekným prianím, namiesto rýchlej sms-ky a animácie, ktorú šikovne hodíme do mobilu?! Určite by sa našli jedinci... no skôr opak je pravdou. Zabúdame na magické čaro chvíľ, ktoré skutočne prežijeme a nielen pretelefonujeme na skype cez web kameru. Všetko pekné má aj svoje nevýhody.

Koľkokrát si zapneme televíziu a číhajú na nás iba samé zlé správy, vraždy a zločiny. Veľakrát práve pri pohľade na to by sme si radšej vzali do ruky dobrú knihu, ale privretie oka sem a tam, trápna reklama, prepínanie z programu na program a začne nová reality show.

V tej chvíli sa už od televízie len tak ľahko neodlepíme a strávime ďalší večer pozeraním mnohokrát stupídnych relácií. Niekedy by sme sa však bez internetu či informačných programov v televízii vôbec nedozvedeli mnohé fakty či dátumy rôznych udalostí... V dnešnej dobe je najlepšie zapnúť si počítač a všetko si vygoogliť.

Určite je to obrovská pomoc v dnešnom uponáhľanom živote, ale ako mladí ľudia nezabúdajme na pravé najkrajšie okamihy, na chvíle strávené s priateľmi, na spomienky, ktoré sme prežili, a pri pohľade dozadu sa pri tom milo usmejeme. Ceňme si všetko, čo v nás je a nielen to, čo nám napovie počítač, pretože práve ten niekedy zlyhá v tých najpotrebnejších chvíľach, čo môžem potvrdiť aj ja pri písaní tejto práce, keď mi v zlomku sekundy zmizol text môjho článku. Snažme sa byť dobrým prínosom pre tento svet a nielen ďalšími poslami internetu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu