Šport je krásny, neberte nám ilúzie

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.03.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 352 slov
Počet zobrazení: 140
Tlačení: 10
Uložení: 11

Šport je krásny, neberte nám ilúzie

Myslím si, že už každý z nás sa stretol s pojmom nešportové správanie. Poviem vám, že toto slovo neznášam. Keď si ho predstavím, chytá ma zlosť.

Predstavte si, že niekto aj keď by veľmi chcel športovať, skrátka nemôže. Jeho telo je slabé, no športový duch silný. Bohužiaľ, u niektorých športovcov to je inak. Neuvedomujú si, že šport je ich sila a život a nie miesto, kde majú po sebe pokrikovať.

Ţe je to miesto, kde majú vydávať nadľudské výkony a prekonávať sami seba. Miesto, kde sa ich kvapky potu vlievajú do mora úspechov. Miesto, kde z nich má vyžarovať energia a napĺňať nás úžasom. Ale nie úžasom z podvodného víťazstva, ktoré docielili pomocou dopingu. Mali by byť naším vzorom hrdosti, sily a vytrvalosti. Nie simulanti a ľudia, ktorí sa pre neúspech zmôžu iba pokrikovať po rozhodcovi. Radšej prehrať so cťou, než s podvodmi. Veď nie nadarmo nám dal pán Boh rozum.

Práve to nás robí odlišnými od opíc. Kiežby ho aj každý využíval. Spomínam si, že nedávno hráč zabil rozhodcu. Podľa mňa to bola opica, ktorá nevie kontrolovať ani sama seba. Opica, ktorá nič nedokázala a zmôže sa iba na takú ohavnosť. Preto, keď niekedy vidím agresiu v športe, pýtam sa: „Načo je nám rozum, keď ho nepoužívame ? Či sme na tom až tak zle ?“ Myslím si, že by sme sa mali riadiť slovami: „Bojuj do konca, ale dokáž si priznať porážku. Bojuj, ale nepodvádzaj, lebo vtedy je svedomie tvojím mečom, ktorý ťa dostane do cieľa.

A hlavne používaj pri hre a športe rozum, lebo nie si opica.“ No, našťastie, niektorí sa týmito zásadami riadia a sú živým príkladom.. Vedia, čo to je poctivosť a spravodlivosť. Tým príkladom je Marek Slovák. Rozhodne vie, čo je morálka a fair play. Dokázal si priznať svoju vlastnú chybu, hoci nemusel. Takíto ľudia sú v mojich očiach a v očiach čestných ľudí vysoko. Preto som presvedčený, že dobrí ľudia nevymrú a budeme si z nich brať príklad a hlavne budú príkladom pre nádejných športovcov.

Verím, že moje slová neodveje vietor a tým agresorom som zasadil červíka do hlavy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu