Prečo je voda vzácna (List kamarátovi)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.03.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 462 slov
Počet zobrazení: 119
Tlačení: 10
Uložení: 8

Prečo je voda vzácna (List kamarátovi)

Ahoj, Alem.

Milý môj priateľ zo Somálska. Tento list Ti zasielam preto, lebo nie je mi ľahostajná situácia, v akej sa Ty a všetci Tvoji krajania nachádzate a ako musíte zápasiť s nedostatkom vody, najmä pitnej.

Iste si sa i Ty mnohokrát zamýšľal nad nedostatkom vody vo Vašej krajine. Je to pre Teba a pre Tvoju krajinu najvzácnejšia tekutina na svete. Ale uvažujú o tom aj ostatní ľudia na planéte? Určite nie. Veď si len predstavím seba a svojich rovesníkov. Aj my považujeme vodu za najvzácnejšiu tekutinu?

Klamal by som že áno. Možno preto, že jej máme zatiaľ dostatok. Ale aj my si musíme uvedomiť a vidíme to okolo seba, čo všetko robia ľudia zle a ako nešetria vodou. Je toho veľa a písal by som Ti asi celý deň, ale určite Ti uvediem zopár príkladov, ako si ľudia na Slovensku totálne nevážia vodu. Napríklad umývanie aut.

Voda tečie aj hodinu a nikoho to netrápi. Hlavná vec, že auto je tip-top. Ani zďaleka takíto ľudia nevedia, v akej situácii sa nachádzaš Ty, Tvoja rodina, ale aj všetci ostatní vo Vašej krajine. Veľa ľudí si ani neuvedomuje, čo by ste boli schopní dať Vy za pohár vody! A my? Pre nás je pohár vody nič! Každý si plytvá vodou, niekde tečie, niekde kvapká a ľudia sú nevšímaví. Ani si neuvedomujú, že by Vám mohli pomôcť. Namiesto sprchy, čo si dávajú trikrát denne, stačilo by si ju dať raz do dňa a ušetrené peniaze poslať Vám, aby ste mali vodu aspoň na pitie.

Ďalším príkladom je umývanie riadu. Je to veľký problém, pretože človek si ani len neuvedomuje, koľko vody pretečie za tú chvíľku, kedy si umyjú jediný tanier. Ba niekedy si ani nevšimneme, že sme nechali pustenú vodu a tá tečie pomaly celý deň. Alebo taká porucha, ktorú nikto neohlási a voda tečie po chodníkoch dva i tri dni. Pre Vás by to bola poriadna zásoba i na celý mesiac. Čítal som, že každých 15 sekúnd u Vás zomrie jedno dieťa kvôli kontaminovanej vode.

Je to veľmi smutné, ako si naši ľudia neuvedomujú, čo prežívate Vy, najmä Vaše mamky, keď svojim deťom nemôžu dať pitnú vodu. Pre väčšinu ľudí, ktorí nedostatok vody nikdy nepocítili, je veľmi ťažké predstaviť si podmienky, v akých Vy, africké deti, vyrastáte. Asi si to uvedomíme až vtedy, keď by sme zažívali to, čo Vy. Ale je to hrozné pomyslenie, radšej si už teraz uvedomme, že voda je nad zlato a nedopusťme, aby aj v dnešnej dobe jej bolo pre niekoho nedostatok. Aj preto naša škola zorganizovala projektové vyučovanie Deň vody, aby sme si aj my mladí uvedomili vzácnosť tejto bezfarebnej tekutiny a jej nenahraditeľnosť v živote ľudí.

V obálke Ti, milý Alem, posielam peniaze, aby si mohol kúpiť zopár fliaš vody.

S pozdravom

Milan

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu