Prečo je voda vzácna (List priateľovi)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.03.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 450 slov
Počet zobrazení: 114
Tlačení: 11
Uložení: 11

Prečo je voda vzácna (List priateľovi)

Ahoj, priateľu z Afriky!

Volám sa Imrich a pochádzam z Vyšného Mirošova. Moja dedinka sa nachádza na Slovensku. Mám 13 rokov a navštevujem Spojenú školu vo Svidníku. Poviem Ti, že si ani niekedy neuvedomujem, aké mám šťastie a aké mám bohatstvo zeme. Tým bohatstvom je voda.

Je to biela ropa, ktorá je srdcom našej Zeme. Naše zlato a bohatstvo sveta, ktoré nám rozžiarilo plamienok života, vďaka ktorému žijeme a chodíme po tejto zemi. Nie nadarmo nám Boh nadelil tento dar.

Nedokážem si predstaviť byť nejakým zvieraťom v Afrike. Musel by som hľadať vodu na veľkej púšti, no to skôr by som našiel ihlu v kope sena. A keby som mal mláďatá, to by ma už úplne položilo. Ich vyschnuté krky a telá by ma naplnili bôľom v srdci. Taktiež by som si nedokázal predstaviť byť rastlinou v Afrike, kde by na mňa silno pálilo slnko a bralo mi trošku vody, ktorá mi ostala v tele.

Až teraz si uvedomujem, čo je to tá voda. Videl som v televízii mnoho filmov o Afrike a musím Ti povedať, že to máte poriadne ťažké. Tá bieda, hladomor a hlavne nedostatok blahodarnej vody! Ani si len neskúšam predstaviť, že vodu počas dňa skoro vôbec nevidíte.

Nevidíte tu krištáľovo čistú nádheru, ktorá brázdi jazierkami a potôčikmi. Dokážete vyžiť len s troškou vody, ktoré je pre mňa malé zrnko piesku na pláži. Je to Váš poklad, ktorý sa u nás berie na malú váhu. Ste pre mňa naozajstní hrdinovia! Preto by som si rád od Vás zobral príklad a sľubujem Vám, že budem šetriť vodou.

Bohužiaľ, jeden človek to nezmení. Ale budem sa snažiť všetkých vo svojom okolí upozorniť, ako zachádzať s touto vzácnou bielou ropou. Napríklad organizovaním rôznych akcií, ktoré by nám konečne otvorili naše zalepené oči. Či už návštevou čističky odpadových vôd, kde sa oddeľuje burina od sladkého obilia – vody. Veď od mala náš učia chápať, čo to vlastne je. Učia nás, aký máme vďaka vode raj na zemi.

No my si to, bohužiaľ, nevšímame a neuvedomujeme. Privierame nad tým oči. No ako sa vraví, pod lampou je najväčšia tma. Myslíme si, že voda je nekonečná a stále ju budeme mať na našej Zemi. Radšej sa zaoberáme tým, nech máme čo najviac diamantov, zlata, áut a iných kadejakých zbytočností. No ja by som to všetko zahodil a spálil.

Veď čo je nám z bohatstva, keď nemáme vodu? Trebárs niekedy všetci zmúdrieme a uvedomíme si, čo je to voda za poklad. Ţe je to prameň, z ktorého vyviera energia, ktorá nás napĺňa životom. Ţe je to dar, ktorý nám dal ten najmocnejší.

Ţelám Ti veľa šťastia a drž nám palce, nech dospejeme. Tvoj nový kamarát, ktorý si uvedomuje dar vody.

S pozdravom

Ondrej

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu