Nebojíme sa hávede!

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.03.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 574 slov
Počet zobrazení: 107
Tlačení: 10
Uložení: 12

Nebojíme sa hávede!

Už samotné slovo háveď na nás pôsobí zvyčajne nepríjemne, obťažujúco, zbytočne a odporne. Ale keď si položíme otázku, či nemôže byť taká háveď predsa aj niečím zaujímavá, dôjdeme určite k názoru, že je predsa len na niečo dobrá.

Všade okolo nás je veľa živočíchov, ktoré väčšinou nevnímame alebo ich nevidíme, či ich vidieť radšej ani nechceme. Mnohí z nás majú však určite nejaký strach z tejto hmýriacej sa, často slizkej, chlpatej, lysej .... hávede, napríklad z pavúkov, včiel, hadov, žiab, komárov alebo iných živočíchov. Alebo nám nie je príjemné byť v ich prítomnosti, alebo im nie je príjemne v tej našej. Ha-ha, ale to asi nezistíme.

Každý má pre život nejaké poslanie presne tak ako aj človek. Napríklad taká včela. Bez nich by vyhynul život na zemi, pretože tak ako povedal Albert Einstein: „Ak uhynie posledná včela, ľudstvu zostávajú štyri roky života.“ Túto jeho myšlienku už poznám veľmi dlho a som jej zástancom.

Zoberme si to takto. Čo jete na raňajky? Určite nejaké pečivo. Ale to pečivo, musel pekár upiecť z múky. Ale múka, je tiež len výrobok z obilia, ktorý musí ale na začiatok opeliť včela. To som spomenula len obilie, nie to ešte ovocie, zeleninu, kvety... Ešte stále si myslíte, že ich zabíjaním robíte dobre? A to nehovoriac o ich sladkom mede, ktorý určite každému chutí. Počuli ste o tom, že včelie žihadlá liečia? Je to jeden zo spôsobov alternatívnej liečby, ktorá má blahodarne účinky pre naše telo. Ide vlastne o to, že lekár prenesie včelu na určené miesto na tele a počká, kým včela bodne.

Ale ochrancovia prírody bojujú za zákaz tejto liečby, pretože pri každom bodnutí včela zomrie. Aký máte na to názor vy? Skúsili by ste takúto liečbu aj keď viete, že tým napomáhate ich vyhynutiu? Ja určite nie! Nepríjemnosti dokážu spôsobiť aj mravce, keď v lete necháte niečo sladké v dome a oni sa rozlezú po všetkých kútoch, len aby niečo našli.

Na ich zlikvidovanie pomôžu len chemické prostriedky. Ale tomu sa nedá zabrániť, aby sa táto čierna bodka nerozliezla po dome či okolí. Ale na druhej strane, mravce skonzumujú veľké množstvo škodlivého hmyzu. Pri nedostatku hmyzu si pochutia aj na voškách, ktoré bežne chránia. Početná kolónia dokáže v prírode skonzumovať aj väčšie uhynuté zviera.

Ale ešte horšie pre človeka môžu byť komáre a kliešte, ktoré v letných mesiacoch sa priživujú na našej krvi. Dávajme si pozor, pretože dokážu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Ale aj ony sú potravou ďalších živočíchov. Je to taký prírodný kolobeh.

Niektorí ľudia majú strach napríklad z myší, plazov, pavúkov, obojživelníkov......ale to nie je až taká vážna vec, pretože dá sa to odnaučiť. My ľudia si jednoducho budeme musieť zvyknúť alebo poprípade stačí sa len vyhýbať priestorom, kde sa môžu tieto živočíchy nachádzať. Nie nadarmo sú všetky obojživelníky zákonom chránené. Práve teraz v marci začína v niektorých oblastiach migrácia skokana hnedého a záchranári aj dobrovoľníci pomáhajú premiestniť žaby zo zimných úkrytov cez frekventované cesty do močarísk.

A práve ich potravou sú drobné živočíchy - mäkkýše, hmyz, pavúky... Súozajstnípredátorihmyzu,vediaudržiavaťpopuláciuškodcov.Takprečoichničiťalebo saichbáť? Predsa tak, ako chceme žiť my ľudia, tak živočíchy majú tiež právo na život. My ľudia často zabíjame živočíchy za to, že nám vadia, nepáčia sa nám, ako vyzerajú. Ale viete si predstaviť, že by nás niekto zabíjal len preto, že žijeme, že sa mu nepáčime? Je to šialené, však? Tak, prosím, zmeňme svoj postoj k živočíchom a k prírode. Každý ma predsa nejaké poslanie v živote, a teda aj drobné živočíchy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu