Voľný čas (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.03.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 545 slov
Počet zobrazení: 156
Tlačení: 20
Uložení: 27

Voľný čas (Úvaha)

Voľný čas každý môže chápať inak. Je to vlastne čas, keď sa venujete sebe alebo svojej rodine. Tento čas nie je povinný a nikto vám neprikazuje, čo máte robiť. Robíte všetko podľa seba.

Každý ho môže využiť rôzne. V hlavnej úlohe je nálada. Keď je človek unavený, môže si ľahnúť a pospať si. Alebo keď má chuť niečo vytvárať, môže niečo kreatívne zostrojiť, môže nakresliť nejaký pekný obrázok. Taktiež môže dopĺňať svoje vedomosti, či už čítaním kníh alebo pozeraním nejakých dokumentárnych filmov. Iný zase môžu písať básne alebo pekné a zaujímavé príbehy.

Keď je človek trošku unavený a nechce sa mu veľmi niečo písať alebo kresliť, môže si ľahnúť a pozrieť si dobrý seriál alebo film. Alebo si môže napúšťať vaňu, spraviť veľa bubliniek, zapáliť sviečky a ľahnúť si do nej. Tam človek môže rozmýšľať nad tým, čo spravil alebo spraviť chce. Dá sa aj športovať, ako napríklad v lete bicyklovať, túry po prírode, rybačky , korčuľovať, behať. V zime sa zase dá lyžovať, sánkovať, snoubordovať. Všetko možné.

Voľný čas sa dá využiť aj inak. Strávime ho s rodinou a venovať sa jej, hrať rodinné hry, rozprávať sa, pozerať filmy. Môžeme byť aj s priateľmi a robiť somariny. Ale ak chceme povzniesť dušu, navštívime divadlá, múzea alebo nejaké prírodné rezervácie. Určite nie je správnou voľbou, ak tento čas strávime za počítačom, hraním hier alebo len tak pozeraním do „blba“.

Práve takéto vyplnenie voľného času nie je žiadnym obohacovaním ani rozvojom tela či duše. Myslím si, že tu zohrávajú svoju rolu aj rodičia. Tí už odmala majú dieťa viesť k nejakej činnosti, tráviť s nim voľné chvíle a aj dieťa sa potom bude snažiť pokračovať v svojich záujmoch podľa vlastných predstáv.

Lenže dnes akosi rodičia majú čoraz menej času na deti. Málo sa s nimi rozprávajú, málo s nimi trávia spoločné chvíle a a j preto potom dieťa nemá záujem o nič a voľným časom uňho je hra sa najmä s mobilom či na počítači. To je ich „svet“ voľného času.

No rodičia by mali byť príkladom a aspoň voľný víkendový čas rezervovať pre spoločné rodinné chvíľky, spoločenské hry a spoločnú zábavu. Mali by sa zaujímať viac o dušu dieťaťa, o jeho pocity, o to, či ich niečo netrápi. A ak voľný čas budú tráviť spoločne, určite sa to dozvedia. A hlavne sa naučia tento čas tráviť spoločne a stane sa neodmysliteľnou súčasťou ich rodinného života.

A čo ja a voľný čas? Cez môj voľný čas si najradšej prečítam zaujímavú knihu. Momentálne čítam knihu Šprtka od Holly Smalovej. Odporúčam ju hlavne ľuďom, ktorí sú v mojom veku, ale určite zaujme aj starších. Cez zimu si rada odpočiniem a pozriem dobrý film. Rada chodím aj na dlhú prechádzku, v ktorej naberiem plno síl a energie. Veľmi rada aj športujem, chodím bicyklovať, korčuľovať alebo si iba tak zabehám.

Rada trávim svoj voľný čas s kamarátmi a rodinou. Sú to chvíle, ktoré sa nedajú len tak ľahko opísať. Sú to zážitky a hlavne láska k tým, ktorým svoje voľné chvíľky venujem. Ale poniektorí rodičia nevyužijú svoj voľný čas s deťmi a radšej pôjdu niekde do obchodu, do kaviarne alebo do krčmy. Zaujímalo by ma, prečo radšej pôjdu niekde do obchodu na nákupy alebo pôjdu do krčmy. Prečo netrávia svoj voľný čas s deťmi? Našťastie, nie je to môj prípad.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu