Hasiči – králi svojho remesla

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.03.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 507 slov
Počet zobrazení: 127
Tlačení: 12
Uložení: 12

Hasiči – králi svojho remesla

Riskujú svoje životy, aby niekto iný mohol žiť. Každý jeden deň robia niečo pre ľudí. Snažia sa nás ochraňovať, keď sme v nebezpečenstve, snažia sa zachrániť naše životy a hlavne pomáhajú nám v núdzi. To všetko robia pre nás hasiči. Vtedy nepomyslia na to, že sami sú v nebezpečenstve.

Častokrát sa vrhnú do nekonečných plameňov, aby zachránili cudzí život. Vstupujú do horiaceho prostredia a nevedia, či stadeto vyjdú živí. A prečo to vlastne robia? Robia to z dobrého pocitu, že môžu niekomu, či už cudziemu človeku, rodine alebo priateľovi zachrániť život. Aj napriek prekážkam, ktoré ich čakajú, sú tu vždy, keď ich potrebujeme.

Už v minulosti vznikali prvé hasičské spolky. Ich úlohou bolo zabrániť požiaru, aby sa šíril a aby ho čo najrýchlejšie uhasili. Postupne to nebolo len dobrovoľné využitie svojho voľného času. Z hasičov sa stalo povolanie, na ktoré treba štúdium. Už nehasia iba požiare.

V súčasnosti zasahujú aj do dopravných nehôd, živelných pohrôm, úniku nebezpečných látok a hlavne do rôznych technických zásahov a záchranných prác. No najčastejšie sú zásahy k požiarom. A prečo vlastne vznikajú všetky tieto požiare?

Najčastejšie príčiny požiarov sú manipulácia s ohňom, nezahasená cigareta, úmyselné zapálenie, elektrický skrat, zakladanie ohňa v prírode. Alebo je to z nedbalosti rodičov, pretože ich deti sa hrajú so zápalkami. Ďalej to môže byť pyrotechnika, ktorá sa už v tejto dobe predáva aj malým deťom. Vždy, ak je nejaký takýto prípad, tam sú ako prví hasiči.

Našťastie, ešte som nezažila nijaký skutočný požiar alebo to, že by som musela zavolať požiarnikov. No už som veľakrát počula, ako museli požiarnici zasahovať. Raz sa mi stalo, že mojej kamarátky mama musela zavolať požiarnikov. Bolo to preto, že keď bola na prechádzke so psami pri lese, počula a uvidela na stožiari zaseknutého bociana. Keďže už bola tma a nebolo dobre vidno, tak mu nemohla pomôcť.

A nielen preto. Je nebezpečné predsa laikovi dotýkať sa elektrických zariadení pod prúdom, pretože je veľké nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom. Nebezpečenstvo spočíva v jeho prechode ľudským telom a môže mať za následok zastavenie srdcového svalu, jeho ochrnutie a prerušenie krvného obehu.

Práve preto hneď utekala domov, pretože nemala pri sebe telefón a bola sama, a po príchode domov ihneď zavolala hasičov, aby prišli pomôcť. Po niekoľkých minútach prišlo veľké požiarnické auto. Lenže stalo sa to, že sa tam to auto nemohlo dostať. Hasiči sa museli vrátiť po menšie auto. No dvaja tam ostali a išli to pozrieť.

Nakoniec prišli s menším autom a bociana vyslobodili. Aj tento príbeh je príkladom toho, že hasiči nezachraňujú len ľudské životy. Sú to aj zvieratá, ktoré potrebujú pomoc, pretože sami si nedokážu pomôcť. To všetko a ešte mnoho viac robia pre nás všetkých, ktorí ich pomoc potrebujeme. Ochraňujú zdravie, zachraňujú životy, hasia požiare.

Vraví sa, že oheň je dobrý sluha ale zlý pán. Prečo to tak je? A prečo sa to takto hovorí? Pretože ak oheň človeku slúži, tak ho zahreje, ale ak sa stane pánom, tak všetko spáli. A vtedy na scénu prichádzajú oni, aby ho skrotili. Hasiči. Jedine oni to dokážu zvládnuť a nad ohňom zvíťaziť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu