Červený klobúčik (groteskný opis)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: primak
Typ práce: Referát
Dátum: 09.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 295 slov
Počet zobrazení: 3 242
Tlačení: 398
Uložení: 396

Červený klobúčik (groteskný opis)

Pokúsme sa charakterizovať istú na móde závislú príbuznú Starej Mamy. Zvyčajne každý týždeň chodieva na pravidelnú obchôdzku príbuzných. Cestou v lese ju ale občas zastaví Záhadný Lesný Tvor, ktorý kvôli jej nedostatku vedomostí z biológie nemôže byť identifikovaný, a vydá akési čudné pazvuky, ktoré ona nešťastnou náhodou pokladá za ľudskú reč.

Preto, zakrývajúc silný záhorácky prízvuk, odpovedá: „Idem ku Starej Mame.“ Záhadný Lesný Tvor sa jej hlasu ale spoľahlivo zľakne a uteká preč, aj keď na to z jej hľadiska nemá žiaden dôvod.

Naša osôbka, nedôstojne nosiaca každý deň tú istú pokrývku hlavy, má veľmi zaujímavú Starú Mamu. Inteligenčne svoju vnučku prevyšuje, ale zubiská to má dlhé ako cencúle, deformované uši asi začujú aj každú blchu v blízkom okolí, oči pliešti akoby mala už-už zvracať a ešte k tomu sa jej z brucha niekedy ozvú čudné zvuky.

Preto to vnučke nikdy nedá a pýta sa svojím vysokým hlasom: „Stará Mama, a prečo máš také veľké oči?“ Ona trpezlivo (s veľkým premáhaním) vždy odpovedá polopatické vysvetlenie: „Aby som ťa lepšie videla.“ Postupne ju to ale začína nudiť, lebo vnučka dáva presvedčivo najavo, že kapacita jej pamäti nie je veľmi vysoká.

Po niekoľkých podobných otázkach je Stará Mama silne znudená a nepoteší ju ani, keď zistí, že dary vnučky sú znovu splesnivené, lebo vnučka ich zabudla uschovať vo vhodnom prostredí. Často sa preto nahnevá a občas to dokonca prerastie do šialenstva a túžby po kanibalizme, ktorý by všetko nadobro vyriešil.

Raz sa dokonca neovládla a naozaj sa k tomu znížila. Na(ne)šťastie vnučku zachránil zvrhlý profesionálny mäsiar, ktorý sa pod vplyvom alkoholu rozhodol preorientovať sa na ľudí. Keď sa mu ale vnučka snažila poďakovať, okamžite vytriezvel a ufujazdil preč. Vnučka potom všetko porozprávala iným ľuďom, ktorí to rozprávali ďalej a všetko sa skomolilo, ale my vieme, ako to bolo naozaj.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#stará mama


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu