Vianočná tabuľa (Náučný opis)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: Beka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 313 slov
Počet zobrazení: 8 106
Tlačení: 576
Uložení: 571

Vianočná tabuľa (Náučný opis)

Stedrovečerná večera je tou najslávnejšou v roku a tak by mala aj vyzerať. Je veľmi dôležité, aby bola honosná, ale nie prehnane.

Základom každého stolovania je obrus zladený s celkovou dekoráciou. Obrus by má mať previs 30cm a mal by zakrývať nohy stola. Pri správnom stolovaní majú byť ozdobené aj stoličky-stačí pekná farebná stuha. Dalšou nutnosťou je samozréjme prestieranie. na obruse nemôže chýbať farebne zladené prestieranie aa obrúsky, ktoré doplnia celkovú atmosféru.

Najlepšie by bolo naučiť sa z obrúskov poskladať rôzne tvary a štýlovo ich naaranžovať tým tabuli dodáte výnimočnosť. Dalšou súčasťou takejto slávnostnej tabule sú taniere, poháre a príbor. Samozréjme by malo ísť o iné taniere, pojáre a príbory, nie o tie, ktoré použžívame na servírovanie pokrmov celoročne. Hodia sa slávnostne zdobené taniere avšak ak sa vám váš stôl zdá už dosť farebný, zvoľte jednofarebné taniere. Na stôl ich zakladajte v takom poradí v akom budú servírované jednotlivé chody a cca tak 2cm od okraja stola.

Ako prvý založíme plytký tanier položíme naň položíme hlboký tanier, na ktorý opúť položíme obrúsok, ktorý si neskôr rozprestrieme do lona. Príbohy majú byť vypulírované. Vľavo od taniera sa nachádza vidlička, vpravosa nachádza nôž a lyžica. Príboryna jednotlivé chody sa zakladajú vždy tak, avy sme ich mohli brať od vonkajšieho okraja k vnútornému.

Na stole by pri každom stolujúcom mali byť max. 3 poháre, ktoré dávame na pravú stranu 1cm od hrany noža a sú uložené podľa veľkosti. Prvý pohár môže byť napr. na vodu, druhý na víno a tretí na koňak. Na stole samozrejme okrem týchto základných vecí nesmie chýbať aj dekorácia, ktorá by však nemala zaberať veľa miesta (napr. adventný veniec či misa s ovocím). Peknou ozdobou môžu byť tiež aj sviečky.

Príprava štedrovečernej tabule nie je žiadna veda a rozhodne stôl netreba zapratať úplne všetkým. Bude tak pôsobiť oveľa lepšie a bude na ňom, len to čo skutočne potrebujete.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu