Zima (Umelecký opis)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 06.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 328 slov
Počet zobrazení: 109 662
Tlačení: 2 037
Uložení: 1 948

Zima (umelecký opis)

Zima je krásne ročné obdobie, ktoré k nám prichádza každý rok v rovnakom čase ako mávnutím čarovného prútika. Krajina sa premení na rozprávku s cukrovou polevou a z oblohy začnú padať snehové vločky, trblietajúce sa sťa diamanty. Pomaly sa vznášajú k zemi, ako drobné víly.

Prvé ranné hmly sú ako mliečne závoje a mráz nás štípe na tvári. Ľudia opäť vytiahnu zo skríň svoje hrubé, teplé kabáty a deti si natiahnu čiapky s brmbolcami, rukavičky a šále pripomínajúc malých škriatkov.

Dni sú kratšie a kratšie, štrbavé slniečko len občas potichu vykukne spoza mraku a aspoň na chvíľu ohreje naše červené líčka. Vtáctvo odlieta do teplých krajín, zvieratá zbierajú posledné zásoby a iné sa ukladajú na zimný spánok.

Na oknách áut a domov ujo Mrázik nakreslí rozmanité obrázky, na budovách vyrastú podlhovasté, svojou sladkosťou lákajúce cencúle a jazerá a rieky sa zmenia na priezračné, ligotavé zrkadlá. Padajúci sneh však svojou krehkou krásou nevyzdobí len budovy a domy. Poktyje aj polia a lúky, posype ich snehovokrištáľovou prikrývkou a stromy zahalí do dlhých bielych kabátov.

K zime patrí aj očarujúci čas Vianoc, vtedy sa dokonca aj ľudia menia.
Sú milší a dobrosrdečnejší, všade na okolí počuť priateľskú vravu a pohoda priam zurčí z vyzdobných príbytkov a blikajúcich svetielok v osvetlených izbách. Cítiť príjemnú vôňu domácich medovníkov a vyprážaného kapra, všetci sa zbiehajú do kostolov, ktorích zvonce cvendžia ako o dušu, aby sme navštívili polnočnú omšu.

Deti sa guľujú, sánkujú, lyžujú a stavajú snežných človiečikov - snehuliakov, s mrkvovými nosmi a farebnými šálmi. Najviac sa ale tešia na ten deň´, keď konečne postavia stromček doprostred izby v jeho plnej kráse a výške. Ozdobia ho nádhernými anjelikmi, svetielkujúcimi prskavkami a sladkosťami, na vrch slávnostne posadia zlatú hviezdu a potom netrpezlivo čakajú na to, aký darček im tento rok prinesie Ježiško.

Avšak aj táto krása raz pominie a nasleduje jar, ktorej zima odovzdá svoje žezlo. Namusíme však smútiť. Zima sa opäť o rok vráti a svojím nevšedným čarom nám vykúzli úsmev na tvári.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu