Čerín - opevnený kostol

Spoločenské vedy » Umenie

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 28.10.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 291 slov
Počet zobrazení: 2 369
Tlačení: 223
Uložení: 224

Čerín - opevnený kostol

Lokalita - Čerín, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj

- tento kostol pochádza zo začiatku 14. storočia. Dal ho postaviť Pavol z Krtíša v doline potoka Zolná. Typologicky sa zhoduje s okolitými sakrálnymi stavbami v Ponikách a Hornej Mičinej z rovnakého obdobia. Menšie stavebné úpravy na kostole prebehli v období 15. storočia. Na začiatku 16. storočia bol v lodi kostola osadený maľovaný strop. Počas renesancie bola vybudovaná drevená zvonica, ktorá bola prednedávnom obnovená. V chráme sa nachádza barokový oltár, datovaný do roku 1744. Drevený gotický oltár z roku 1483 so vzácnymi tabuľovými obrazmi previezli v roku 1885 do Budapešti. Vznikol v dielni Majstra z Kremnice.

Kostol bol počas druhej svetovej vojny dosť poškodený, zasiahla ho minometná paľba a utrpeli hlavne fresky na južnej stene presbytéria. Dnes už stratené fresky je vidieť ešte na starých fotkách urobených pred vojnou. Maľby prvýkrát reštauroval P. J. Kern v rokoch 1929 - 31. Celkové reštaurovanie malieb bolo dokončené až v roku 1975. V roku 2007 bola obnovená drevená empora v lodi kostola. Stavba patrí do radu vidieckych ranogotických kostolov, ktoré boli vystavané okolo roku 1300 v oblasti medzi Zvolenom a Banskou Bystricou.

Patria sem okrem spomenutých stavieb v Ponikách a Hornej Mičinej aj kostoly v Očovej a Tŕní, pričom do tohto obdobia datujeme aj prestavbu kostolíka v Zolnej. Na severnej stene v lodi kostola sa nachádza pôvodný konsekračný kríž ešte z čias výstavby kostola. Najväčšou vzácnosťou kostolíka sú jeho gotické nástenné maľby v interiéri, ktoré pochádzajú zo štyroch časových období. Kostol patrí čerínskej farnosti Rímskokatolíckej cirkvi. Je udržiavaný a v pomerne dobrom stave. V roku 2009 sa začalo s opravou strechy, na ktorej treba vymeniť šindle. Navštívili sme ho v apríli 2011. Virtuálna prehliadka kostolíka na www.virtualtravel.sk.

Pozri nižšie aj ďalšie kláštory a kostoly na Slovensku. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#gotické nástenné maľby


Odporúčame

Spoločenské vedy » Umenie

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu