Banskoštiavnický hrad

Spoločenské vedy » Umenie

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 24.07.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 222 slov
Počet zobrazení: 3 362
Tlačení: 410
Uložení: 390
Nový zámok v Banskej Štiavnici, nazývaný aj Dievčenský hrad, postavili v rámci opevňovania mesta proti Turkom v rokoch 1564 - 1571, na kopci v blízkosti cesty vedúcej na niekdajšiu Vindšachtu. Pevnosť dostala názov Nový zámok na rozdiel od Starého zámku (hradu), ktorý vytvorili z pôvodného stredovekého farského kostola. Pomenovanie Panenský (alebo aj Dievčenský) zámok je novšieho pôvodu a zaužíval sa v súvislosti s pomenovaním neskorogotického kostola Panny Márie Snežnej a kopca (Frauenberg), na ktorom je postavený.

Ide vpodstate o atyp. delovej bašty, ktorá spĺňala požiadavky novej vojenskej techniky v čase tureckého nebezpečenstva. Nový zámok chránil prístup k mestu a k starému hradu od juhu a východu. Bol jedným z článkov hlásnej a signalizačnej sústavy na strednom Slovensku. Po splnení svojej úlohy slúžil ďalej mestu a v súčasnej dobe je zrekonštrovaný a je v ňom expozícia protitureckých bojov na Slovensku Pri vytváraní pevnostného systému sústredili pozornosť predovšetkým na priestor terasy, kde bolo už od románskych čias cirkevné centrum mesta.

Prestavba opevneného cirkevného areálu na mestský hrad v roku 1548 nesie všetky znaky rýchlej funkčnej adaptácie na pevnosť zodpovedajúcu novej vojenskej technike. Pri prestavbe sa ponechali základné konštrukcie starších budov, dodnes čitateľné v súbore zachovaných objektov. Mestský hrad vznikol z troch celkov - z bývalého farského kostola Panny Márie, karnera sv.Michala a z opevnenia so vstupnou bránou a baštami. Tieto tri celky mali do polovice 16. storočia svoj samostatný historický a stavebný vývoj.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Umenie

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu