Bytčiansky zámok

Spoločenské vedy » Umenie

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 25.07.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 338 slov
Počet zobrazení: 4 307
Tlačení: 448
Uložení: 486
V údolí Váhu v Bytčianskej kotline, ktorú na severozápade ohraničuje pohorie Javorníky a na juhovýchode Súľovské vrchy, rozprestiera sa staré mesto Bytča. Prvá písomná zmienka o Bytči sa hlási do prvej polovice 13. storočia, v listine z roku 1234. Ako mesto s vyspelou samosprávou sa Bytča spomína v roku 1378.

V priebehu druhej polovice 16. a na začiatku 17. storočia vládol v meste čulý stavebný ruch. Zásluhou talianskeho staviteľa z Milána, ale aj domácich majstrov a remeselníkov sa dobudoval v rokoch 1571-1574 renesančný kaštieľ, hospodárska budova a svadobný palác.
 
Stavba zámku
  Bytčiansky zámok sa nachádza na južnom okraji meste. Zámok je po celom obvode ohradený parkánovým múrom so strieľňami. Do vonkajšieho zámockého nádvoria sa vstupuje cez kamenný most a polkruhovo zaklenutú bránu. Na pravej strane boli byty zámockého služobníctva, oproti vchodu stojí Svadobný palác a na ľavej strane je zámok.
 
Opis stavby
  Bytčiansky zámok je poschodová stavby štvorcového tvaru. Je opevnená okrúhlymi vežami. Kedysi sa do zámku vstupovalo cez dva padacie mosty ponad vodnú priekopu. Na severnej strane nad vchodom sa týči šesťposchodová veža. Uprostred zámku sa roztvára štvorhranne nádvorie so studňou, ktorú dal roku 1630 vykopať Mikuláš Esterházi. Vnútorné zámocké nádvorie so všetkých štyroch strán obkolesujú arkádové chodby. Strechy zámku sú sedlové, na baštách ihlanové.
 
Význam v minulosti a dnes
  Bytčiansky zámok mal v minulosti obrannú funkciu, ktorej slúžili parkánový múr, vodná priekopa, padacie mosty, hladká fasáda, nárožné bašty, strieľne. Pre zachovalú renesančnú architektúru a historický význam Bytčiansky zámok bol vyhlásený za národnú pamiatku. Od roku 1955 je sídlom Štátneho oblastného archívu.
 
Svadobný palác
  O štvrťstoročie po stavbe zámku pribudla v jeho areáli ďalšia účelová budova Svadobný palác, ktorý dal postaviť roku 1601 Juraj Thurzo. Juraj Thurzo dal postaviť tento palác pre slávnostné príležitosti, najmä pre svadobné hostiny svojich siedmich dcér.
 
Opis paláca
  Svadobný palác je renesančná jednoposchodová budova obdĺžnikového pôdorysu. Na prízemí boli menšie oknám, na poschodí veľké okná, ktoré boli orámované a bohato zdobené figurálnymi i rastlinnými motívmi. Na čelnej strane bol orámovaný a bohato zdobený hlavný vchod. Z prízemia na poschodie viedlo široké kamenné schodište. Pod ním boli schody do pivnice. Zámocký areál je najvýznamnejším stavebným súborom nášho mesta Bytča.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Umenie

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu