Tanec v minulosti a tanec v súčasnosti

Spoločenské vedy » Umenie

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.11.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 631 slov
Počet zobrazení: 493
Tlačení: 33
Uložení: 35

Tanec v minulosti a tanec v súčasnosti

História tanca siaha až k úplným počiatkom histórie ľudstva. Tanec je spoločenskou udalosťou a jeho prvky sa dajú pozorovať aj v prírode ako napríklad vtáčie páry. Tanec je pohyb a pohyb je pre ľudské telo úplne prirodzený. Vyjadruje emócie.

Antika formovala tri vízie tanca: tanec ako rituál, extáza a ako zábava. V stredoveku sa tanec praktikoval len v spoločnosti.

Zo stredovekej tradície tancov, ktorá predstavovala život svätých, vyplynula myšlienka baletov. Osemnáste storočie, keď sa tanec presunul z dvora do divadla, oslavovalo balet najmä v parížskej opere. Tanec bol čoraz viac vťahovaný do zábavy, a tie boli vzácne. V období renesancie sa tance čoraz viac vzďaľovali od posvätnej strany a stali sa symbolom postavenia a spôsobov pre vyššiu spoločnosť a spôsobom oslavovania spoločenských a životných udalostí pre nižšie vrstvy.

Dvadsiate storočie prinieslo spoločenské zmeny, ktoré mali vplyv aj na tanečné štýly. Vďaka ruským baletným majstrom nastala revolúcia v profesionálnom balete, ktorý získal nové techniky.

Na druhej strane, spoločenský tanec je viac ako kedykoľvek predtým zábavou pre mládež, ktorá má dostatok energie na rýchle tance ako charleston, fox krot, shag a iné. Do konca storočia sa klasický tanec vyznačuje krásnou technikou a vášnivou choreografiou, kým populárna kultúra je organizovaná v oblasti pouličného tanca, kde vládne hip- hop a break dance.

Balet vznikol ako forma pohybového umenia. Baletné predstavenie hovorí príbeh, vyjadruje pocity a nálady postáv žijúcich v príbehu. Takýto druh tanca treba najskôr študovať, tvrdo trénovať a až potom príde na rad javisko. Tu pod vedením choreografa baletní umelci študujú a nacvičujú svoje úlohy krok za krokom. Pri balete je úplne vynechané hovorené slovo. Ako balet boli spracované mnohé rozprávky, no väčšina z nich vznikla ako pôvodný balet. Medzi najkrajšie rozhodne patrí Labutie jazero od Petra Iljiča Čajkovského. Balet d’action mal za cieľ napodobňovať prírodu, čo podporilo vývoj kostýmov a dekorácií.

Okrem toho sa rozbehla práca so špičkami, a do tancov sa už zapájalo celé telo. Dvorné plesové sály boli svedkami aj osvieženia repertoáru, menuet bol jedným z najobľúbenejších tancov doby. Zatiaľ čo Francúzi si ho predstavovali ako zábavný tanec, zdôrazňujúci eleganciu a etiketu, Taliani mu dodali svižnú a živú formu, ako aj rýchlejšie tempo. Začiatok devätnásteho storočia v Európe ešte stále prežíval následky Francúzskej revolúcie a slogan slobody platí aj pre dámske oblečenie. Nový dizajn oblečenia umožňovalo vykonávať skokové pohyby, ktoré sa odrážajú v takých tancoch ako cval a štvorka.

Romantizmus mal svoje nápady, čo sa týka ideálnej baletky: balerína na špičkách sa stala veľmi populárnou, ktorá sa svojimi magickými pohybmi “vznášala” po parkete. Obdobie romantizmu malo sklony k fantázii, spiritualizmu a emocionálnemu vnímaniu sveta. V ženskej móde boli popularizované obrovské sukne, ktoré mali vplyv na zmeny v tanečných technikách a na tanečnej sále sa začali tancovať otáčavé tance, ako napríklad valčík. Technika klasického baletu sa počas rokov stále zlepšovala.

Len pred dvoma storočiami bola technika veľmi pomalá, jemná a ladná. Vytočenie dolných končatín bolo len 45°, dnes to je už 90°. Na druhej strane je dnešná technika oveľa precíznejšia, rýchlejšia a ťažšia. Vývoj baletných špičiek sa taktiež zlepšil a už sme schopní sa postaviť celou váhou na platformy špičiek pomocou len našich palcov. Čo sa týka tréningového oblečenia v baroku, dámy mali dlhé sukne a spodničky, v romantizme sa sukne skrátili a telo sa viacej odhalilo, v našej modernej dobe máme dresy na ramienka, trikoty farby tela a polo-priesvitné sukničky. Kostýmy na vystupovanie sa zmenili - sú ľahšie na vykonávanie ťažkých cvikov, ako sú vysoké, dlhé skoky a nekonečné piruety. Dolné končatiny sa dopínajú viacej, trup a krk sa vytiahli a ruky sa stali viac ladnejšími.

Tanec sa počas rokov ohromne zmenil, od slávnostných krokov okolo ohňa po precíznu techniku starších aj terajších tancov. Tanec sa bude zlepšovať aj počas nasledujúcich rokov a je fantastické vidieť, aký pokrok spravila komunita tohto krásneho, vášnivého umenia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Umenie

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu