Feidias - Umenie starovekého Grécka

Spoločenské vedy » Umenie

Autor: mirus141
Typ práce: Referát
Dátum: 12.12.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 352 slov
Počet zobrazení: 5 641
Tlačení: 527
Uložení: 587
Feidias bol jedným z najznámejších umelcov starovekého Grécka. O jeho živote vieme pomerne málo. Narodil sa začiatkom 5. st. pred n. l. v Aténach. Za jeho mladosti prebiehali grécko-perzské vojny, vraj sa ich aj ako radový vojak zúčastnil. Jeho otec bol malý remeselník a volal sa Charmidés. Začínal ako maliar v Polygnótovej škole, ku ktorej patril aj jeho brat alebo bratranec Panaios. Feidias obdivoval veľkého maliara a veľa sa od neho naučil.

Pochyboval však o svojich maliarských schopnostiach a preto presmeroval svoj záujem na sochárstvo, učiteľom  mu bol málo známy umelec Euénor, praxovať odišiel do Argosu, odlievárne bronzu  do učenia k starému majstrovi bronziarovi Ageladovi, ktorý bol v tom čase na vrchole svojej slávy. K obohateniu jeho ducha prispeli postupy a objavy Polygnótovej iónskej maliarskej školy a dórska prísnosť a rozvážnosť sochárov z Argosu. Hoci je jedným z najväčších umelcov, ktorých ľudstvo malo, nevieme, že by antickí autori boli napísali jeho životopis; údaje o jeho živote sú roztratené v spisoch všeobecného charakteru. Spomínajú sa rôzne práce z Feidiovej mladosti, ale vraj jeho prvým dielom, ktorým sa preslávil a ktoré vytvoril z Kymónovho poverenia bola bronzová socha gigantických rozmerov vysoká približne deväť metrov; stála na Akropole, obďaleč Propylají.

Bola to socha Atény Promachos čiže "Atény bojujúcej v prvých radoch", a Plinius ju nazval "veľkou bronzovou Minervou". V iných zdrojoch sa uvádza, že prvým Feidiovým veľkým dielom bol pomník na oslavu maratónskeho víťazstva nad Peržanmi, ktorý vytvoril pre Delfy a zachovala sa z neho iba časť podstavca. Jedným z najvýznamnejších udalostí vo Feidiovom umeleckom živote bola práca na Aténskej Akropole. Vytvoril pre ňu tri slávne sochy bohyne Atény. Na "vernisáži" Diovej sochy dostal od užasnutých prítomných otázku, či sa vybral na Olymp, aby si Dia prezrel, alebo Zeus sám z Olympu zostúpil a ukázal sa mu. Feidiovo umenie jeho súčasníci, Myrón a Polykleites, neprekonali; všetky svedectvá tej doby sa zhodujú, že bol jednoznačne najlepším umelcom z tejto trojice. Ale Feidiov osud je neistý. V minulom storočí vykopali jeho dielňu a našli v nej viaceré nástroje, ktoré patrili veľkému umelcovi. Či však Feidias umrel ako slávny, ctihodný muž, alebo skončil vo väzení, nevieme doteraz.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Umenie

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu