Čo je to motivačný list?

Pomôcky » Žiadosti

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.07.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 385 slov
Počet zobrazení: 729
Tlačení: 98
Uložení: 100

Motivačný list

Zamestnávatelia sa snažia do práce vyberať motivovaných ľudí. Prax hovorí o tom, že ľudia s dobrou motiváciou vydržia v práci dlhšie. Pokiaľ nie je váš cieľ pracovať niekde za minimálnu mzdu, je dôležité posielať spolu so životopisom aj motivačný list.

Čo je to motivačný list?

Ide o krátky list, kde sa snažíte zamestnávateľovi vysvetliť, prečo u neho chcete pracovať. Hlavný dôvod je ukázať zamestnávateľovi, že to s prácou naozaj myslíte vážne. Cieľom motivačného listu je vzbudiť záujem u človeka, ktorý vás bude vyberať. Svojim motivačným listom máte personalistu zaujať, aby si mohol povedať – „To je ten človek, ktorého potrebujem“. Píšeme ho preto, aby sme zvýšili šancu dostať sa na osobný pohovor.

Akú má štruktúru?

Ide o text s rozsahom 0,5 až 1 normostrana. Musí obsahovať vaše kontaktné údaje, údaje zamestnávateľa, mesto a dátum odoslania. Dôležité je oslovenie. Na začiatku napíšete, prečo vás daná ponuka zaujala. V obsahovej stránke by ste mali jasne popísať vaše pracovné skúsenosti. Nemali by tam chýbať ani vaše osobnostné vlastnosti a záujmy. Na stránke nájdete vzorový motivačný list aj s príkladom alebo teóriu o štruktúre.

Ako ho napísať a čomu sa vyhnúť?

Každý motivačný list by mal mať určitú pridanú hodnotu. Musí poskytnúť oveľa viac, ako len životopis. Mali by sme byť dostatočne sebavedomí a úprimní. Je dôležité písať pozitívne. Svojich bývalých kolegov a šéfa neohovárajte. Nemôže obsahovať gramatické chyby. Svoje schopnosti a záujmy podložte minulosťou. Spomeňte to, čo ste robili v minulosti. Do motivačného listu nepíšte finančné požiadavky. O peniazoch sa rozprávajte až na pohovore.

Prečo ho ušiť na mieru?

Vždy je dôležité posielať na každú pracovnú ponuku iný motivačný list. Má byť šitý na mieru, aby v ňom personalista mal možnosť dočítať sa to, čo je naozaj potrebné. V motivačných listoch sa opakujú niektoré frázy. Skúste sa nimi inšpirovať. Nemôžete ich však používať až príliš často, aby ste mohli vyniknúť svojou jedinečnosťou.

Na záver...

Snažil som sa stručne popísať základné informácie o tom, ako správne napísať motivačný list. Aby ste teórií lepšie porozumeli, prečítajte si vzor motivačného listu. Určite chcete zvýšiť svoju šancu dostať sa na osobný pohovor. Prečítajte si 8 dielov o tom, ako napísať motivačný list a dozviete sa viac. Motivačný list má význam v množstve prípadov. Človek by sa mal inšpirovať práve úspešnými ľuďmi. Je skutočne na vás, ako dokážete prezentovať svoju osobnosť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Pomôcky » Žiadosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu