Vzor motivačného listu + vysvetlenie

Pomôcky » Žiadosti

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.07.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 982 slov
Počet zobrazení: 992
Tlačení: 102
Uložení: 104

Vzor motivačného listu + vysvetlenie 

Na ukážku ponúkam vzor motivačného listu aj s vysvetlivkami. Najskôr si ho dôkladne prečítajte a v zátvorke je číslo. Nakonci je každé číslo vysvetlené aby ste svoj motivačný list napísali čo najlepšie.


Mgr. Ján Novák, Pekná 24, 010 01 Bratislava (1)

FIRMA s.r.o.
Mgr. Jozef Vážny 
Stratená 1
010 01 Žilina (2)

Bratislava, 12.6.2022 (3)

Vážený pán Vážny, (4)

reagujem na pracovnú ponuku turistického sprievodcu v koncentračnom tábore Osvienčim uverejnenú na SuperBrigady.sk. Oblasť cestovného ruchu je pre mňa dlhodobo veľká výzva. V koncentračnom tábore Osvienčim som bol niekoľkokrát a rád sa tam vraciam. Silné emócie, ktoré v ňom prežívam ma nikdy nenechali chladného. (5)

V predchádzajúcom zamestnaní som pracoval 5 rokov ako turistický sprievodca. Približne 20 člennú skupinku som sprevádzal po Bratislave. Prechádzal som sa s nimi po meste, ukazoval som im pamiatky a poskytoval odborný výklad. Ľudia ocenili moje slová predovšetkým o Bratislavskom hrade. S mojou prácou boli spokojní. Referencie od spokojných turistov môžem kedykoľvek priniesť alebo Vám ich môžem zaslať e-mailom. Predošlé zamestnanie ma naučilo vážiť si pamiatky a prírodu. (6)

Veľmi rád komunikujem s ľuďmi. Pridelenej skupinke som sa vždy maximálne venoval a s radosťou som im odpovedal na otázky. Vždy som dbal na to, aby boli všetci pohromade a cítili sa príjemne. Prácu som vykonával zodpovedne. Plynule hovorím po anglicky a niekoľkokrát som sprevádzal zahraničných turistov a svoj výklad ponúkal v anglickom jazyku. Láska k ľuďom a prírode boli pre mňa vždy najväčším potešením. Milujem štíty Tatier. Každoročne vo voľnom čase zavítam do Popradu alebo Zakopaného a uctím si veľhory. Milujem výhľad z Gerlachovského štítu a slnečné lúče vychádzajúceho slnka z Veľkého Fatranského Kriváňa. (7)

Verím, že Vás moja žiadosť o zamestnanie oslovila a veľmi rád Vám poskytnem ďalšie informácie na osobnom pohovore. (8)

S pozdravom (9)

Ján Novák (10)


Vysvetlivky k vzoru motivačného listu

1. Hlavička:

Tu sa píše vaše meno a priezvisko, ak máte titul, pochváľte sa nim. Ďalej adresa, poštové smerovacie číslo a mesto vášho bydliska.

-> Najdôležitejšie je bydlisko. V tomto prípade ste vyhrali. Bývate 500 metrov od pracoviska. Žiadne náklady na cestovanie, do práce to mate 5 minút, keďže firma sídli v Žiline, odkiaľ sa vyráža do terénu. Keby ste tam mali napríklad Turzovka, hneď si personalista kladie otázku. Prečo sa ku nám hlási z Kysúc? Na Kysuciach nie je robota? Však to má ku nám hodinu cestovania a ďalších 60 euro mesačne sú jeho náklady na dochádzku do práce. A čo keď si nájde prácu vo svojom okolí? Odíde od nás? Čím bližšie máte do zamestnania, tým ste atraktívnejší. Ale tento fakt jednoducho neovplyvníte. Iba zadajte pravdu.

-> Zamestnávatelia si všímajú váš titul, uveďte ho.

2. Adresa firmy:

Napíšte názov firmy, kontaktnú osobu, adresu, PSČ a mesto.

3. Mesto a dátum:

Uveďte mesto a čerstvý dátum. Napíšte dátum odoslania.

4. Oslovenie:

Zdvorilo oslovte osobu, ktorá je pri pracovnej ponuke uvedená. Oslovte jednotlivca a nie firmu.

5. Pracovná pozícia:

Napíšte na akú pracovnú pozíciu sa hlásite. Povedzte, prečo vás pracovná pozícia zaujala. Skúste si k nej vytvoriť nejaký vzťah. Dajte vedieť, že to pre vás nie je novinka.

-> Aj keď je zo vzoru vidieť, že uchádzač nikdy nesprevádzal turistov v Osvienčime, v motivačnom liste dal jasne najavo, že o ňom niečo vie. Nevrhá to negatívny tieň, že ani nevie prečo tam chce pracovať.

6. Skúsenosti:

Dajte najavo, že ste v minulosti pracovali na podobnej pozícií. Detailne ju rozanalyzujte a popíšte v pozitívnom zmysle. Ak pracujete dlhšie, môžete aj spomenúť aj počet rokov praxe. Ako ste to robili, čo vám išlo? Boli ľudia s vašou prácou spokojní? Napíšte to tam.

-> Dotyčný bol s prácou sprievodcu Bratislavského hradu spokojný. Preto o tom píše. Pracovali ste predtým rok v supermarkete? No nemusíte to uviesť. Spomeňte iba také hlavné zamestnania a hlavne tie, ktoré sú podobné pozícii na ktorú reagujete.

7. Vlastnosti a záujmy:

Ak viete dobre po anglicky, napíšte to tam. Ste komunikatívny? Pochváľte sa. Každé tvrdenie je dôležité aj doložiť minulosťou. Tvrdíte, že viete angličtinu, povedzte aj ako ste ju používali, čo ste s ňou dokázali a tak je to s každou vlastnosťou. Aj záujmy by mali súvisieť s pracovnou pozíciou. Hlavne nebuďte moc všeobecný ako napríklad: „Vo voľnom čase počúvam hudbu a športujem“ (nemá žiadne záujmy).


-> Vo vzore motivačného listu sú jasne podložené vlastnosti. Svoju komunikatívnosť prezentoval tým, že komunikuje s turistami. Angličtinu tiež využíval v praxi. Bola tam aj ďalšia požiadavka, ktorú ste možno nepostrehli. Je to fyzická zdatnosť. Autor prezentoval, že chodí vo voľnom čase na Gerlach, alebo sleduje východ slnka z Veľkého Fatranského Kriváňa. Asi to nebude padavka, ktorá po dvoch hodinách odpadne od únavy.

-> A čo záujmy. Vzorový motivačný list nám ukazuje fanatika do cestovania a turistiky. Pre túto pracovnú pozíciu je to fajn to uviesť. Šijeme ho predsa na mieru, čo je jasné. Ale čo ak sú vaše skutočné záujmy úplne iné? Ste napríklad fanúšikom futbalového klubu MŠK Žilina a hokejového MsHK Žilina. Do 90% motivačných listov sa to nehodí. Predsa len je to pasívny šport. Ale u mňa by ste napríklad uspeli. Ide o to, že každý, kto to číta je nejaká osobnosť. Tendencia je taká, že personalisti si často vyberajú ľudí im podobným. Aj keď by sa to robiť nemalo.

Ak o zamestnávateľovi, ktorý to bude čítať a vyberať vás viete, že bol svoje obľúbené mužstvo podporiť v Londýne alebo Belehrade, možno to stojí za to napísať to tam. Zoberte si to z pohľadu zamestnávateľa. Máte zaplatiť 10 000 euro za rok za zamestnanca, koho si vyberiete? Niekto, kto sa vám podobá a je rovnako futbalový a hokejový fanúšik, alebo niekto kto vám bude cez prestávky básniť o obchodovaní na Forexe? Veľa šéfov si v práci plní aj svoje sociálne potreby. S týmto ale opatrne, držte sa radšej témy pracovnej pozície.

8. Výzva k pohovoru:

Napíšte, že sa chcete s dotyčným človekom osobne stretnúť.

9. S pozdravom:

Je to len formalita, ale napíšte to tam.

10. Podpis:

Podpíšte svoj motivačný list. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Pomôcky » Žiadosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu