Životopis a motivačný list

Pomôcky » Žiadosti

Autor: queen (15)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 31.10.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 303 slov
Počet zobrazení: 1 164
Tlačení: 100
Uložení: 78

Životopis a motivačný list

Každý, kto sa rozhodne na ponuku práce zareagovať zaslaním životopisu a motivačného listu, mal by si uvedomiť, že skúseným personalistom stačí niekoľko sekúnd na to, aby tieto personálne písomnosti porovnali s požiadavkami a utvorili si názor. Rozhodnutie je rýchle a nezvratné. Či je aj pozitívne, to závisí od toho, čím a ako sa záujemca o prácu prezentoval.

Motivačný list, resp. motivačná žiadosť o prijatie do zamestnania (žiadosť o miesto) sprevádza životopis, preto má charakter sprievodného listu. Na jednej strane vyjadruje záujem pisateľa o danú pracovnú pozíciu a zároveň „motivuje“ potenciálneho zamestnávateľa rozhodnúť sa pri výbere na osobný pohovor práve pre daného uchádzača. Každý uchádzač o prácu by si mal určiť profesijné ciele a podľa nich si stanoviť sféry zamestnaní, ktoré by chcel vykonávať. Svoju motiváciu pre zvolenú prácu by mal presvedčivo vyjadriť už v motivačnom liste.

Štylizácia motivačného listu nemá byť formálna – musí vyjadriť osobný záujem a presvedčiť „Ja som ten najvhodnejší kandidát, ktorý chce a je schopný pre vás pracovať a spolu s vami rásť.“ Primerané sebavedomie, odhodlanie a lichotivý prejav záujmu o zamestnávateľa sú tu namieste. Odborníci na personálny tréning tvrdia, že motivačný list má byť ako dobrá elektronická prezentácia, t. j. mal by mať tzv. tri „P“, mal by dostatočne poinformovať o uchádzačovi, presvedčiť a pobaviť čitateľa. Pobavenie chápeme v zmysle originality a kreativity.

Motivačný list má v prvom rade zaujať – každá jeho časť má povzbudiť čitateľa (potenciálneho zamestnávateľa) do ďalšieho čítania. Má byť stručný a výstižný a stimulovať činiteľa prečítať aj životopis. Jeho obsah má byť zameraný na zdôrazňovanie tých predpokladov uchádzača o zamestnanie, ktoré sú pre prácu, o ktorú sa uchádza, najdôležitejšie. Každý motivačný list má byť teda iný (t. j. originálny) – „ušitý“ na požiadavky potenciálneho zamestnávateľa. Len tak možno zvýšiť šancu uchádzača na úspech.

Motivačné listy sa obsahovo odlišujú podľa toho, či ide o:

  • odpoveď (napr. na ponuku práce, na inzerát zamestnávateľa alebo personálnej agentúry) alebo,
  • osobné, iniciatívne vyhľadávanie práce (informatívne oslovenie zamestnávateľov alebo personálnych agentúr).
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Pomôcky » Žiadosti

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu