Brušný týfus

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 341 slov
Počet zobrazení: 1 462
Tlačení: 129
Uložení: 130

Brušný týfus

Charakteristika. Choroba sa vyskytuje iba u ľudí a postihuje črevný trakt. Začína slabosťou, potením, výraznou bolesťou hlavy, zápchou, bradykardiou. Horúčka – febris continua. Na bruchu sa môže objaviť vyrážka - roseola typhi, žltohnedý povlak na jazyku v tvare W. Postihnuté sú lymfatické uzliny čriev, zväčšené sú slezina a pečeň. Prítomné sú krvavé hnačky s rizikom perforácie čreva, ďalej sú prítomné nechutenstvo, nespavosť, nauzea.

Liečba – antibiotikami. Salmonela typhi sa intermitentne vylučuje zo žlčníka do stolice. Nosičstvo S. typhi je dlhodobé hlavne u žien.

Výskyt. Po II. svetovej vojne týfus predstavoval vážny problém s výskytom až 2 000 ochorení ročne. Cielenými opatreniami – vyhľadávaním nosičov v potravinárstve a ich následným vylúčením z epidemiologicky závažných činností, sa podarilo prerušiť prenos a znížiť chorobnosť na priemerne jedno percento ročne.

Pôvodca nákazy. Baktéria Salmonela typhi. Hynie pri teplote 60ºC za 15-20 minút. Je odolná voči vyschnutiu, mrazu, prežíva vo vode, v mlieku až niekoľko mesiacov.

Inkubačný čas – 7-20 dní, priemerne 14 dní.

Prameň pôvodcu nákazy – chorý človek alebo bacilonosič.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – ingescia. Faktory prenosu – kontaminovaná voda, mlieko, potraviny. V prenose sa môže uplatniť aj hmyz.

Imunita. Po prekonaní ochorenia je trvalá. Pri rýchlom zahájení ATB liečby chorého nie je dlhodobá. Reinfekcie (opakované infekcie) sú zriedkavé.

Preventívne opatrenia. Zabezpečenie osobnej hygieny, výstavba vodovodnej siete a hygienická starostlivosť o zdroje pitnej vody a tým zabezpečenie zdravotne nezávadnej pitnej vody, nezávadnosť potravín. Nezávadná likvidácia odpadov a odpadových vôd. Evidencia a kontrola nosičov. Očkovanie pred cestou do endemických oblastí – vykonáva stredisko pre cudzokrajné choroby Košice pre VS región. Dodržiavanie zásad osobnej hygieny najmä pri cestovaní do endemických oblastí. Kontrola utečeneckých táborov, karanténa migrantov.

Represívne opatrenia. Včasná diagnostika, hlásenie choroby, izolácia chorého na infekčnom oddelení. Kontakty chorého – zvýšený zdravotný dozor - 3 týždne od posledného kontaktu s chorým. Opakované vyšetrenia moču, stolice a duodenálnej šťavy pred prepustením z infekčného oddelenia až do 1 roka. V ohnisku – pátranie po prameni pôvodcu nákazy a faktoroch prenosu, vyhľadávanie osôb podozrivých z nákazy, preradenie osôb pracujúcich v epidemiologicky závažných činnostiach, zvýšený zdravotný dozor, priebežná a záverečná ohnisková dezinfekcia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.041 s.
Zavrieť reklamu