Buddenbrookovci – Thomas Mann

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: lienocka (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 18.05.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 202 slov
Počet zobrazení: 1 074
Tlačení: 100
Uložení: 109

Buddenbrookovci – Thomas Mann 

Buddenbrookovci: román zobrazuje osudy 4 generácií veľkoburžoáznej rodiny v Lubecku,kt. postupne upadá, ekonomicky, morálne i duševne. Zakladateľom rod. podniku je Ján Buddenbrook. Jeho syn Ján úspešne pokračoval v rozvoji firmy. Má synov Tomáša a Kristiána a dcéry Antóniu a Kláru. Ťažiskom románu sú osudy Jánových detí.

Stále prosperujúci podnik preberá syn Tomáš, ale tvrdá konkurencia, finanč. neúspechy, špekulácie a nie celkom vydarené manželstvo spôsobia Tomášovu smrť.Brat Kristián je chorľavý, pohodlný, lenivý človek, chýba mu usilovnosť ,žije bohémskym životom.

Sestra Antónia mala 2 nevydarené manželstvá,muži kt.si ju brali pre veno a spoločen. postavenie. postupne majetok rodiny Buddenbrookovcov upadá a po smrti senátora Tomáša jeho žena Gerda predáva firmu aj dom. Ich syn Hanno ochorie na týfus a ako 15roč. zomiera= posledn. potomok, zaniká rodina Buddenbrookovci. Spojivom celého diela je postava Antónie, kt. si veľmi zakladá na rodin. tradíciach, podporuje Tomáša v udržaní firmy a domu, kt. symbolizoval súdržnosť a silu rodiny, v mene rodin. tradícií sa Tomáš a Antónia vzdali svojich lások i osobn. predstáv o vlastn. živote aby reprezentovali rodinu buržoáznej spoločnosti.

Dielo zachytáva proces postupného úpadku meštiackej rodiny ,kt. sa riadila morálnymi a spoločens. tradíciami buržoáznej doby a nedokázali sa prispôsobiť novým podmienkam= TRADICIONALIZMUS

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.033 s.
Zavrieť reklamu