Zázračný pastier – Andrej Chudoba

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 15.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 268 slov
Počet zobrazení: 1 124
Tlačení: 76
Uložení: 85

Zázračný pastier – Andrej Chudoba

Kedysi žil v Rybníku kanás, o ktorom hovorili, že má zázračnú moc. Niektorí ľudia však o ňom rozchyrovali, že je bosorák, lebo keď sa dotýkal ľudského tela, z prstov mu vraj vyskakovali zelené iskry. Spomínajú, že prišiel k nemu z Bátoviec mládenec s odpadnutou hornou perou. Doniesol kus syra, chleba a páleného ako plácu za liečenie. Kanás mu hneď pri príchode povedal:

— Mal si si zobrať tú dievku, čo si za ňou chodil. Nie ona, ale jej mať ti dorobila túto chorobu.

Mládenec len hľadel, že kanás všetko vie, a vyrozprával, čo sa mu pri- hodilo. Bol mocný a zdravý a mal pekné čierne bajúzy. Dievke, za ktorou chodil, sa tieto fúzy veľmi páčili. Matke však nebol po vôli a chcela dievku od neho stoj čo stoj odbiť. Probovala po dobrom i po zlom, ale dievka ani počuť. Povedala teda mládencovi, aby prestal za jej dievkou chodiť, že ona dievku nechová pre kadejakého šklbana. A aby hneď poslúchol, lebo uvidí. . . Mládenec si myslel, že sa mu nadarmo vyhráža. O krátky čas sa mu vyhodil vred na ústa a horná pera mu začala hnisať. Otvorila sa mu tam rana, ktorá ho celkom pošpatila. Mládenec nechal dievku na pokoji a myslel si, že sa rana časom zahojí. Keď sa mu však rana nehojila a horná pera mu celkom odhnila, vybral sa za zázračným rybníckym pastierom.

Kanás mu dal akúsi zelinu, rastúcu na kozárovskej skale. Nakázal mládencovi, aby si ju uvaril a prikladal na poranené miesto. Keď po čase mládenec znova prišiel za ním, mal peru vyrastenú ako predtým a narástli mu na nej i fúzy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Andreja Chudoba – Slovenské povesti



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu