Chrám Matky božej v Paríži (Victor Hugo)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 324 slov
Počet zobrazení: 1 181
Tlačení: 72
Uložení: 67

Chrám Matky božej v Paríži – Victor Hugo

Romantizmus – Francúzsko

Literárny druh: román

Kompozícia: dva diely, v rámci nich spolu 11 kníh

Bibliografické údaje:

originál: Notre-Dame de Paris

preklad: Michal Bartko a Ondrej Mrlian

vydavateľ: Slovenský spisovateľ, 1963 Bratislava

počet strán: 528 (posledná očíslovaná strana)

Miesto deja: Paríž

Hlavné postavy:

Claude Frollo (kňaz), Quasimodo (zvonár), Esmeralda (cigánka), Pierre Gringoire (básnik), Jehann Frollo (študent), Phoebus (kapitán)

Zhrnutie deja:

Túlajúci sa básnik Gringoire, ktorému práve prepadlo jeho nové mystérium je zajatý tulákmi z Dvora divov a pred šibenicou ho zachráni Esmeralda sobášom. Quasimodo, ohavné stvorenie, zvonár Chrámu Matky božej v Paríži, je odsúdený hluchým sudcom na bičovanie. Ľud sa mu posmieva, no Esmeralda mu dá napiť.

Esmeralda sa zaľúbi do vojenského kapitána Phoeba. Dajú si stretnutie, kam sú ale sledovaní kňazom J. Frollom, ktorý je Esmeraldou uchvátený. V záchvate žiarlivosti nožom napadne Phoeba a v domnení, že je mŕtvy, necháva omdletú Esmeraldu na mieste činu. Tá je súdom odsúdená po mučení za čarodejníctvo a vraždu. Vo väzení jej C. Frollo ponúka možnosť utiecť s ním, tá to ale z odporu k nemu odmieta. Zo šibenice ju zachráni sám Quasimodo a ukryje ju do Chrámu (azyl). On sa o ňu stará a zároveň sa snaží, aby jej svojou ohavnosťou neprekážal.

Gringoire vyburcuje tulákov a cigánov, aby zachránili jeho ženu pred spravidlivosťou, ktorá plánuje zrušiť platnosť azylu v Chráme. V noci preto zaútočia na Chrám, no Quasimodo vo viere, že chcú Esmeraldu zabiť, kladie im odpor až kým na miesto nepríde kráľovská jazda a dav nerozoženie. Gringoire a Frollo utekajú s Esmeraldou z chrámu. Gringoire ich opúšťa a Frollo sa opäť pokúša získať si Esmeraldu.

Po odmietnutí ju dá strážiť starej pustovnici z Myšej diery, kým zavolá stráže. Esmeralda v nej spoznáva svoju matku, ktorej ju uniesli, ešte keď bola malá. Ani dojímavosť scény nezachráni Esmeraldu pred odvedením vojakmi a obesením. Frollo i Quasimodo tento akt sledujú z Chrámu a Quasimodo zhodí Frolla zo strechy. O dva roky sa našla Quasimodova kostra v polohe objúmajúcej Esmeraldinu.

Citát: „Kniha zabije budovu.“ (str. 192)

Môj názor: Román mal pomerne zaujímavý dej, obsahoval ale možno až priveľa podrobných opisov a autorovych úvah.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.043 s.
Zavrieť reklamu