Jozef Mak

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: tinuska55
Typ práce: Referát
Dátum: 23.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 005 slov
Počet zobrazení: 78 431
Tlačení: 2 089
Uložení: 1 874

Jozef Mak – JOZEF CÍGER HRONSKÝ

Jozef Mak – román (typický sociálno – psychologický)
Hlavné postavy – Jozef Mak – človek milión, priezvisko je symbolické – takých ako je on je  na svete veľa

- Jano Mak – nevlastný brat Jozefa, starší a nemá rád Jozefa, robieva mu zle

- Jula Petrisková – manželka Joža, má ochrnutú ľavú ruku, trápi sa pre Joža

- Maruša – Jožova frajerka a Janova manželka, najexpresionistickejšia postava, zažíva najväčšiu zmenu – od krásnej mladej ženy na škaredú alkoholičku

Jozef Mak – Dej:

Jozef Mak, obyčajný človek, milión, ktorého na svete nečaká nik a nik ho spomínať nebude, keď sa so života vytratí. Narodí sa Jozef.  Je nemanželské dieťa, to znamená, že bude mať ťažký život. Prichádza k nemu biela postava a daruje mu nemé ústa – nebude vedieť povedať, čo cíti a ukrižované ruky – symbol utrpenia.

Brat Jozefa sa volá Jano. Ten Jozefa nemal rád, lebo sa musel o neho starať. Jano i keď Jozefa zbil, Jozef ho mal aj tak rád. Jozef rád počúval príbehy o strigách. Jano chodieval pracovať do hory. Jozef dostal šancu ísť pracovať. Jožo mal rád svoju krstnú, Hanu Melošovú. Jedného dňa Makovi vyhorel dom. O jeho matku sa ujala krstná. Cez jeseň prichýlila aj Jana, ktorému sa nechcel stavať dom. Jozef mal rád Marušu. Chlapi s ktorými Jozef pracoval vyprávali rôzne príhody. Raz aj Jozef musel rozprávať, síce nechcel. Na druhý deň si poranil členok a obával sa, že sa nedostane domov, ale nakoniec tam docupkal.

Krstná mať mu zomrela a on sa jej rozhodol spraviť truhlu. I tak spravil. Potom dostal nápad, že postaví dom. Truhlu, ktorú spravil bola však malá. Vracia sa späť do roboty. Kým mal poranený členok musel variť, ale to mu vytrvalo aj keď sa vyliečil. Stal sa sluhom.

Jozef sníval o tom ako postaví dom. Prezradil Bialošovi svoj plán s domom. Cez víkend nešiel Jozef domov a keď šiel po vodu stretol Marušu. Tá mu daruje novú košeľu. V nedeľu príde Bialoš a spolu popíjajú. Na ďalší deň Bialoša zavalí strom  a on zomrie.Bialoš bol jeho otec. Jožo ide za matkou. Jeho krstný je k nemu výnimočne dobrý. Mama Jozefa vyháňa preč. On odíde.

Jožo stavia dom, už len strecha chýba, ale ho povolali na vojnu, až do Viedne. Posiela list mame. S prácou je spokojný. Bol aj v Ostrihome, pomáhať plte rozbíjať. Jozef Mak prišiel do Brezna. Cestou stretol hudobníka Imra. Ten mu povie, že Maruša sa vydala za Jana.

Jozef Mak sa vráti domov. Na dvore je zničená Maruša a spiace dieťa. Jedno dieťa im zomrelo. Nakoľko dom, ktorý postavil Jozef je na Janovom pozemku musia sa oň rozdeliť. Polovica je Janova a druhá Jozefova. Dohodnú sa , že pôjdu robiť drevorubačov. Potom idú spolu do krčmy. Jano nechce odísť, pokiaľ nepríde pre neho Maruša. Nadáva na ňu. Jozef ju ochraňuje. Pobijú sa. Keď sa Jozef preberie je doma vedľa Maruši. Jana chlapi ešte nedoviedli.

Na druhý deň idú spolu rúbať. Jano stále hovorí o Maruši a Jozefovi sa to nepáči a rozhodne sa ísť robiť ku Červíkom – to sú ľudia, ktorí pri Hrone rozkopávali zem. Tam sa mu nepáčilo. Po čase ide domov. Na dvore je Jula , ktorá sa stará o Marušine dieťa. Maruša je v dome, zbadá ju ležať na zemi a cíti z nej pálenku.

Jozef sa rozhodne, že si vezme za ženu Julu. Jej sestry to nechcú dovoliť a vyhrážajú sa jej bitkou. Ale ona ide aj napriek tomu za ním. Vezmú sa a žijú v dome u Maka. V zime je im ťažko. Peniaze má len Jozef. Káže Jule ich schovať, ale aj tak im zmiznú. Jozef podozrieva Jana. Nakoniec mu ich vráti Maruša. Druhá zima bola ešte tažšia. Jano drevo nerúbal a Jozefa povolali do kasárni.

Tam je obvinený so sarže. Po pol roku ide na súd a je prepustený na slobodu. Cestou domov stretne Julu s dieťaťom. Spoločne sa vracajú domov. Tam ich čaká chorý Jano a stále sa modliaci Aduš. Snaží sa modlitbami vyliečiť Jana. Na návštevu príde Hiriačok a chcú zohnať Jožovi robotu. Treba ísť opraviť podmostiny k Malošom.

Maruša má zase vypité. Chalani hodili do domu kameň. Chytili Joťka Hiriačka, ktorý sa kameňom bil po hrudi. Maruša ho upokojovala a ostatní sa čudovali. Dokonca aj Aduš zmizol a truhličku nechal u Maka. Maruša sa chce vrátiť do otcovského domu, kým Jano dohaduje sebe a svojím kamarátom prácu v Amerike – stavba železnice.

Zomrel farár. Problém je zo školou, nakoľko nemá kto bojovať za obecnú školu. Jozef sa rozpráva so starým Melošom o stave dediny. Maruša sa pritúli k Jozefovi a dá mu najavo svoju lásku k nemu. Raz sa stretne Jozef s Marušou v stajni a zbadá ich Hiriačok. Smeje sa a odíde.

Neskôr sa vráti a spolu s Jozefom vyhádžu podmostnice. Prišli Vianoce. Jula sa vyplakala a nadobudla nových síl. Malý Jozef robil prvé kroky. Jozef Julu zbil, lebo išla k Maruši po radu. Jula mu povedala, že ak on chce, ona odíde a že ona sa o syna dobre postará. On jej ale povedal, že on Marušu nechce, lebo je prekliatá.

Raz sa Jožo stretne s Hiriačkom. Ten mu povie, čo mu raz Maruša povedala. Vraj ona sa vydá za Jozefa a on si zoberie za ženu Julu. Jedného dňa príde Maruša do Makovho domu. Jožo ju chce vyhodiť, ale Jula ju príjme. Maruša chce ísť zvárať, ale Jule sa zdá byť pripitá. Jula ide so synom pozrieť Maru, ale tá nie je doma. Cestou stretne Evu a zbadajú Marušu.

Zvárka bola plná vody a Maruša mala v nej ponorenú hlavu. Utopila sa. Mak ju vytiahol z vody. Mak pracuje a potom jedného dňa príde za ním Baniar, ktorý mu chce odpredať polovicu chalupy, ktorú mu Jano predal. Jozefa to nahnevá, ale nakoniec si ju kúpi. Raz cestou stretne Jana Maka, ktorý chodí po svete s Adušovov truhličkou. Jula zomiera pri pôrode druhého dieťaťa. Jula zomrela vo štvrtok.

Človek milión si, nuž vydržíš všetko, keďže nie je pravda, že najtvrdší je kameň, najmocnejšia je oceľ, ale pravda je, že najviac vydrží na svete obyčajný Jozef Mak.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu