Marakéš - Pankovčín

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 30.08.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 377 slov
Počet zobrazení: 6 355
Tlačení: 663
Uložení: 678
Pankovčín, V.: Marakéš, Sumus, Bratislava 1994, 172 s.
 
Na začiatku sa nachádza vyhlásenie autora: „Marakéš nie je Papín. Marakéš je imaginárna dedina kdesi na východe Slovenska, ale nikto presne nevie kde.“ Marakéš je súbor poviedok, v ktorých autor unikátne vykresľuje typickú slovenskú dedinu kdesi na východe Slovenska. Súbor poviedok je rozdelený na tri časti. V prvých dvoch častiach (Marakéš, pupok sveta a Marakéšania) autor s humorom zachytil východoslovenskú dedinu, ktorá takpovediac leží pánu Bohu za chrbtom, ale ktorú i tak neobíde moderná doba. Ako rozprávač vystupuje mladý dvanásťročný chlapec (samotný autor), ktorý si pozorne všíma život okolo seba.

Poviedky humorne parodujú problémy i radosti dedinského života. Zoznamujeme sa s postavami, ktoré typovo nájdeme určite v akejkoľvek slovenskej dedine (Baba Peťová-dedinská klebetnica, Chosé- najväčší politik v Marakéši...) Pankovčín brilantne využíva humor a paródiu, s určitým typom nadsázky síce zveličuje, ale takým spôsobom, že čitateľa pobaví (napr. Chlap, ktorý otehotnel). Autor vnáša do poviedok aj určité prvky magického realizmu (napr. poviedky Fiťo, človek, ktorý rýchlo chodil alebo poviedka Cestovateľ). Za zmienku určite stojí aj jazyk. Postavy hovoria originálne nárečím, nevyhýbajú sa nadávkam ani vulgarizmom.

V tretej časti nazvanej Sandokan - lev z Marakéša sa zoznamujeme s mladým, dedinským chlapcom Cyrilom Hvizdošom, ktorého každý volá Sandokan. Jeho životnou náplňou je len poflakovať sa a popíjať v krčme. Sám je síce so svojím životom nespokojný, ale v podstate mu vyhovuje. Pracuje spolu s kamarátmi z Rýchlej roty. Je to partia chlapov určených na verejno-prospešné práce ale väčšinu času trávia v krčme a rozoberajú politiku, ktorej ani zamak nerozumejú. Na návštevu k Sandokanovým rodičom prichádza Simona z Veľkého mesta, do ktorej sa Sandokan okamžite zaľúbi. Snaží sa jej zapáčiť. Sandokanovým snom je ísť do Veľkého mesta a podporiť premiéra, ktorého majú odvolať. S príchodom do veľkého mesta sa zmenia aj jeho názory na politiku a získa určitý nadhľad. Už nie je takým dedinským hlupákom, ako býval. So Simonou čaká dieťa...

Dedinské klebety, skostnatené názory a životné postoje, ničnerobenie a popíjanie v krčme, rozoberanie politiky, chlapské reči, baby jazyčnice...To všetko je Marakéš s troškou irónie, paródie a vtipom.
 
Môj názor: Veselé poviedky, ktoré autor podal očami dedinčanov. S humorom  a vtipne vykreslil mentalitu dedinčanov s ich typickým zmýšľaním. S pasážami napísanými nárečím to ani nemohlo byť lepšie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vtipne poviedky #marakesz pankovcin #ladislav ballek pomocník #Václav Pankovčín #Papín


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu