Komu zvonia do hrobu - Hemingway

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 04.06.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 446 slov
Počet zobrazení: 13 814
Tlačení: 941
Uložení: 980

Ernest HEMINGWAY: Komu zvonia do hrobu

MOTTO: 

Nikto nie je ostrovom samým pre seba; každý je kusom pevniny, kusom súše; a ak more odmyje hrudu, Európa sa zmenší, akoby sa stratil výbežok zeme alebo sídlo tvojich priateľov či tvoje vlastné; smrť každého človeka umenší mňa, lebo ja som súčasťou človečenstva; a preto sa nikdy nepýtaj, komu zvonia do hrobu; zvonia tebe. John Donne

OSOBY:

Pablo – veľmi bystrý, ale získal majetok (kone) a odvtedy sa o republiku stará ovela menej. Keď začala vojna, stál na cele obyvateľov, ktorí pobili fašistov v meste cepmi. Táto scéna v ňom zostala, trápi ho to. Je krutý, sebecký, veľa pije. Trápia ho pochybnosti o akcii i odchode.

Pilar – Pablova žena, Cigánka, viac horlí za republiku ako Pablo. Pomáha Jordanovi.

Mária – otca i matku jej zastrelili fašisti. Ju oholili a znásilňovali. Partizáni prepadli vlak, v ktorom deportovali i ju. Vzali ju so sebou. Stáva sa milenkou Roberta Jordana.

Anselmo – starý horský vodca, Robert má v ňom oporu. Je to dobrý človek, vojna ho trápi, najmä zabíjanie ľudí.

Robert Jordan – mladý Američan z Montany. Profesor španielčiny, Máriu miluje a chce si ju odviesť domov. Keď zistí, že rozkaz, ktorý dostal je nezmyselný, má málo ľudí a fašisti už o ofenzíve vedia, napíše hlásenie pre generála Golza – svojho nadriadeného. Zmena však neprichádza, teda plní rozkazy. Je veľmi  bystrý, rozumný, všetko si dopredu presne naplánuje. Keď padne  jedna alternatíva, vypracuje druhú.

OBSAH:

Robert Jordan dostáva  ďalšiu úlohu: vyhodiť ďalší most. Dajú mu dynamit a sprievodcu – starého Anselma. Ten ho privádza k mostu,  a potom k partizánom, ktorých vodcom je Pablo. V tábore je Cigán Rafael, Pablova žena (Pilar) a Mária; ďalej Augustín, Pablo a iní.

Povie im, prečo je tam, na druhý deň si nakreslí most a premyslí, kde uloží nálože.  Vrátil sa a našiel v jaskyni Pabla s tromi mužmi. Pablo je proti vyhodeniu mosta, ale prehlasujú ho. Chvíľu to vyzerá, že Pabla bude musieť Jordan zastreliť, ale nedojde k tomu. Pilar a Mária vezmú Roberta k El Sordovi, ktorý má tiež svoju skupinu partizánov a prisľúbi mu pomoc, lenže začne padať sneh a on sa vydá kradnúť kone (majú ich málo), do rána prestane snežiť  a podľa stôp ich nájde červená armáda (fašisti) a pobijú  ich.

Pablo viní Roberta za všetko, čo sa prihodilo v tábore,  bojí sa. V noci prereže jeho vaky a vezme mu rozbušky i trochu výbušniny, ale Robert sa rozhodne použiť granáty, ktorých je tam dosť. Pablo sa vráti, materiál zahodil, ale priviedol ešte 5 chlapov. Most sa im podarí vyhodiť, ale Anselmo zahynie. Robert, Pilar, Pablo, Augustín a Rafael odchádzajú k Márii, ktorá čaká pri koňoch.

Pri  ústupe na koňoch musia prejsť cez cestu. Pilar  a Márii sa to podarí, ale Rafael zomrie a na Roberta strieľajú – padne aj s koňom a zlomí si nohu. Rozlúči sa s Máriou, Ktorá chce zostať s ním, ale ostatní ju odvedú. Nechal si zbraň a čakal na jazdcov. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Ernest Hemingway

Ernest Hemingway

Ernest Miller Hemingway .

Literárne diela:
The Garden of Eden
Islands in the Stream (novel)
A Clean, Well-Lighted Place
Hills Like White Elephants
Across the River and into the Trees
Green Hills of Africa
The Complete Short Stories of Ernest Hemingway
The Fifth Column and Four Stories of the Spanish Civil War
Death in the Afternoon
For Whom the Bell Tolls (Komu zvonia do hrobu)
The Dangerous Summer
A Farewell to Arms (Zbohom zbraniam)
The Old Man and the Sea (Starec a more)
A Moveable Feast
The Fifth Column and the First Forty-Nine Stories
In Another Country
Now I Lay Me
Che Ti Dice La Patria?


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu