Akontácia (preddavok)

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 05.02.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 322 slov
Počet zobrazení: 3 589
Tlačení: 327
Uložení: 319
Akontácia (preddavok)
Akontácia (preddavok) alebo je pojem finančného účtovníctva. Predstavuje zálohu, ktorá sa musí zaplatiť ešte pred realizáciou dodávky objednanej služby alebo produktu.

Akontácia predstavuje percentuálne vyjadrenie z celkovej sumy, ktorú musí klient zaplatiť na začiatku splátkového programu. Čím je akontácia vyššia, tým je mesačná splátka nižšia.

Predstavuje tiež platbu vopred, pokiaľ klient čerpá úver alebo leasing. Predstavuje prvú platbu, ktorá sa najčastejšie pohybuje od 10% a viac z celkovej sumy úveru alebo leasingu.

Akontácia v troch bodoch:

1. Prvá splátka kúpnej ceny pri podpise zmluvy alebo neskôr, ale vždy pred odovzdaním predmetu kúpy,
2. akákoľvek čiastočná platba vopred,
3. záloha vyplatená ešte pred uskutočnením dodávky tovaru alebo služby.

S akontáciou sa môžeme stretnúť napr. pri finančnom leasingu, pri ktorom predstavuje preddavok (zálohu), ktorú zaplatí nájomca prenajímateľovi (leasingovej spoločnosti) a ktorá slúži na čiastočné krytie nákladov prenajímateľa. Výška akontácie sa väčšinou vyjadruje percentuálne z ceny prenajatej veci. Pri nákupoch na splátky môže predstavovať akontácia 1.splátku za daný tovar a podobne ako pri leasingu je vyjadrená v percentách z obstarávacej ceny tovaru (10%, 20% a pod.). V určitých prípadoch si klient výšku akontácie môže zvoliť, niekedy však minimálne výška akontácie súvisí s rizikovým profilom nakupujúceho. Výška zaplatenej akontácie priamo úmerne ovplyvňuje výšku splátky alebo dobu splácania

Lízingové spoločnosti požadujú zaplatenie prvej splátky (akontácie) vo výške od 20% z obstarávacej ceny lízingu. Tieto finančné prostriedky musíte uhradiť z vlastných zdrojov. Platí, že čím vyššia je akontácia, tým nižšie je lízingové navýšenie a tým menej preplatíte lízing.

Príklad:
Pri lízingu automobilu s cenou 10 000 eur by ste pri dĺžke 36 mesiacov a

20% akontácii mali mesačné splátky vo výške 321 eur (vrátane poistenia). Koeficient lízingového navýšenia bude 1,1508 a lízingové navýšenie bude predstavovať 1 508 eur. RPMN v tomto prípade bude 14,7%.

Pri lízingu s akontáciou 60% by splátky predstavovali 198 eur (vrátane poistenia). Koeficient lízingového navýšenia by bol 1,1099 a lízingové navýšenie bude predstavovať 1 099 eur. RPMN bude 22,38%.

Zdroj: Slovník pojmov, Wikipedia
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#zmluva o kúpe prenajatej veci #p


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.032 s.
Zavrieť reklamu