Ako si vybrať podielový fond

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 10.04.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 460 slov
Počet zobrazení: 3 068
Tlačení: 234
Uložení: 251

Ako si vybrať podielový fond

Pri investovaní do fondov je veľmi dôležité vybrať si taký podielový fond a investičnú stratégiu, ktorá danému investorovi (aj menšiemu), čo najlepšie vyhovuje. Berie sa do úvahy postoj k rizikám a výnosom, časový horizont investície a ďalšie nastavenia. Treba si dobre zvážiť správny podiel medzi rizikom, teda poklesu investície a výnosom, čo je zvýšenie hodnoty investície. Dôležité je zvážiť, na aký dlhý čas môžete financie investovať a či sa vyznáte na finančnom trhu. Tieto otázky sa často pýtajú aj manažéri podielových fondov. Vychádza sa aj z veku investora – tí, čo investujú skôr, môžu očakávať lepšie zhodnotenie investície v dlhodobom horizonte.

Podielový fond peňažného trhu – tento typ fondu je vhodný pre tých, ktorí majú záujem o relatívne stabilnú a bezpečnú investíciu, teda pre tých, ktorí prioritne hľadajú nízke riziko. V týchto fondoch sa investuje do konzervatívnych cenných papierov s krátkou dobou splatnosti do 1 roka (krátkodobé cenné papiere, termínované vklady v bankách, krátkodobé dlhodopisy). Výhodou je nízke riziko, nevýhodou sú pomerne často aj nízke výnosy.

Dlhopisový podielový fond – oproti fondom peňažného trhu ponúkajú dlhodopisové podielové fondy vyšší výnos. Určitým rizikom je kolísanie ceny podielových listov. Investície smerujú do dlhopisov, ktoré sú vydané štátmi, mestami alebo firmami, doba splatnosti je zvyčajne nad 1 rok. Hodnota podielového listu je na základ aktuálnej trhovej hodnoty všetkých dlhopisov vo fonde. Vply na hodnotu dlhopisu má aj aktuálna úroková sadzba. Tento typ fondu sa využíva na obdobie od troch rokov.

Akciový podielový fond – ide o najrizikovejší typ fondu, ale aj s najvyššími možnými výnosmi. Investor môže vložiť svoje financie do rôznych rozvíjajúcich sa spoločností z rôznych odvetví alebo regiónu. Odporúča sa investovať na viac ako 7 rokov, počas ktorých môže hodnota investície rôzne stúpať a klesať. Riziko poklesu a zároveň aj možnosť výnosu sa zvyšuje, ak je investícia zameraná len na užšie odvetvie alebo región. Z dlhodobého hľadiska sú to práve akciové podielové fondy, ktoré porážajú infláciu a ak sú dobre spravované prinášajú veľmi zaujímavé výnosy.

Zmiešaný podielový fond – ide o typ investičnej stratégie, ktorý je kompromisom medzi dlhopisovými a akciovými fondami. Podľa nastavenia jednotlivých zmiešaných fondov je rozdelený percentuálny podiel medzi akcie a dlhopisy. Čím je vyšší podiel rizikovej zložky (akcie), tým je fond rizikovejší, ale aj s vyššou možnosťou výnosov. Tieto fondy sú vhodné pre investorov, ktorí sú ochotní ísť do určitého rizika, ale zároveň sú opatrní voči svojej investícii.

Fond fondov – ide o špeciálnu stratégiu v oblasti investovania do fondov. Investície smerujú do podielových listov iných fondov alebo do akcií iných investičných spoločností. Obsahujú rizikovú a konzervatívnu zložku a časový horizont je 7 rokov a viac.

Pri rozhodovaní o investíciách sa odporúča vždy poradiť s profesionálom, ktorý pomôže vybrať správnu stratégiu a jednotlivé kroky. Pomôže zostaviť aj také portfólio, ktoré vyhovuje danému investorovi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu