Mlieko, Výroba a výrobky

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 17.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 188 slov
Počet zobrazení: 148
Tlačení: 9
Uložení: 7

Mlieko

Význam mlieka – mlieko je produktom živočíšnej výroby a je to biologicky plnohodnotná potravina. Mlieko delíme na mlieko od hovädzieho dobytka, oviec a kôz. Najviac sa produkuje kravské mlieko.

Zloženie – 87,5 % vody a 12,5 % sušiny, v sušine je asi 3,5 % cukru, 3,5 % tuku, 4 % bielkovín a 1 % tvoria vitamíny a minerálne látky.

Vitamíny, ktoré obsahuje mlieko sú: D, E a z minerálnych látok – vápnik a železo.

Tvorba – tvorí sa v mliečnej žľaze počas laktácie. Tá trvá približne 305 dní po prvom otelení. Mlieko sa tvorí nepretržite a to v mliečnych alveolách, ktoré sú obklopené krvnými vlásočnicami a tie privádzajú do vemena všetky potrebné živiny – cukry, tuky, bielkoviny. Mlieko sa od kráv získava dojením.

Schopnosť kráv produkovať mlieko nazývame dojivosť a množstvo vyprodukovaného mlieka za laktáciu sa nazýva dojnosť.

Produktivita – je to podľa plemena asi 5000 – 8000 l za laktáciu (305 dní).

Výroba a výrobky – z mlieka sa po spracovaní v mliekarni vyrába mlieko plnotučné (3,5 % tuku), polotučné (2 % tuku) a nízkotučné (0, 5 % tuku).

Výrobky – syry, jogurty, kefíry, tvarohy, smotana, srvátka

Podľa druhov – kravské (najnižšia tukovosť),

ovčie,

kozie (najvyššia tukovosť),

sušené mlieko.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie vhodné študentské práce pre tieto kľúčové slová:

#charakteristika mlieka


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

0.016